Evenimentul Zilei > Politica > Întâlnire de gradul zero. Iohannis și Orban caută soluții pentru deblocarea crizei politice
Întâlnire de gradul zero. Iohannis și Orban caută soluții pentru deblocarea crizei politice

Întâlnire de gradul zero. Iohannis și Orban caută soluții pentru deblocarea crizei politice

După ce discuţiile dintre PNL, USR PLUS şi UDMR s-au blocat în week-end, președintele Klaus Iohannis va avea, marţi dimineaţa, o nouă întâlnire cu preşedintele PNL, Ludovic Orban.

Preşedintele Klaus Iohannis a purtat discuţii, luni, cu reprezentanţii PSD, PNL, USR PLUS, AUR, UDMR şi cei ai minorităţilor naţionale reprezentate în Parlament.

La finalul discuţiilor, preşedintele Iohannis a anunţat că încă nu sunt întrunite condiţiile pentru desemnarea unui candidat la funcţia de prim-ministru, anunțând că este nevoie de cel puţin încă o rundă de consultări.

„Am avut astăzi o primă rundă de consultări cu formațiunile care vor fi reprezentate în noul Parlament. Această primă rundă de consultări a dus la un schimb de opinii buni între reprezentanții acestei formațiuni și mine, dar astăzi nu sunt întrunite condițiile pentru desemnarea unui candidat și formarea unui nou Guvern. Este nevoie de o nouă rundă de consultări”, a declarat președintele Klaus Iohannis, la finalul discuțiilor de la Palatul Cotroceni.

Șeful statului afirmă că în acest moment nu sunt întrunite condițiile pentru formarea unui viitor guvern și a anunțat că intenționează să convoace noul Parlament pentru data de 21 decembrie. Până atunci, el le-a lăsat timp reprezentanților celor trei formațiuni să continue negocierile și să ajungă la un compromis.

Se încearcă găsirea unei soluții

Surse politice afirmă că întrunirea de astăzi se va axa pe negocierile dintre PNL, USR PLUS și UDMR pentru formarea unei coaliții parlamentare care să dea un viitor guvern.

Discuţiile dintre PNL, USR PLUS şi UDMR s-au blocat în week-end, deoarece nu s-a putut conveni asupra modului în care se împart funcţiile politice. PNL solicită atât premierul, cât şi şefia Camerei Deputaţilor, ultima funcţie fiind vizată de Ludovic Orban, iar USR-PLUS nu acceptă să „piardă” ambele demnități.

Este de notorietate faptul că atât președintele PNL, Ludovic Orban, cât și Dan Barna, liderul USR, își doresc aceeași funcție, de președinte al Camerei Deputaților. Acesta a fost și motivul pentru care, la consultările de la Palatul Cotroceni, delegațiile celor trei formațiuni s-au prezentat separat în fața președintelui și au discutat propriile propuneri.