Evenimentul Zilei > Politica > Ipoteza care cutremură scena politică. Pentru cine joacă, de fapt, Iohannis la consultări
Ipoteza care cutremură scena politică. Pentru cine joacă, de fapt, Iohannis la consultări

Ipoteza care cutremură scena politică. Pentru cine joacă, de fapt, Iohannis la consultări

Jurnalistul Dan Andronic a lansat o ipoteză incendiară cu privire la eșecul consultărilor pe care președintele Klaus Iohannis le-a avut, luni, cu partidele politice pentru desemnarea viitorului premier al României.

După două zile de negocieri la sânge, PNL, USR-PLUS și UDMR, unele dintre cele mai puternice partide din România, nu au reușit să ajungă la un consens cu privire la numele celui care va ocupa funcția de premier al României.

Prin urmare, luni, la runda de consultări care a avut loc la Cotroceni, PNL, USR-PLUS UDMR, AUR și PSD s-au prezentat în fața președintelui Iohannis cu mai multe propuneri de premier.

În urma consultărilor avute cu reprezentanții partidelor şi formaţiunilor politice reprezentate în viitorul Parlament, în vederea desemnării candidatului pentru funcția de prim-ministru, președintele Klaus Iohannis a punctat că schimbul de opinii între el și reprezentanții partidelor a fost unul bun, însă nu sunt întrunite condițiile necesare pentru desemnarea unui candidat potrivit care se formeze un nou Executiv. Astfel, desemnarea noului premier este amânată.

Dan Andronic: Iohannis profită de această bâjbâială

Jurnalistul Dan Andronic susține că această criză este similară cu cea din mandatul lui Emil Constantinescu și susține că Iohannis ar alimenta această situație tensionată pentru a ajunge la o propunere pe care el ar dori-o, dar care nu se regăsește în „oferta” prezentată de partide.

„Aș merge pe ideea că niciunul dintre cei patru nu este viitorul prim-ministru. Ciucă este unul dintre numele vehiculate în cercul Iohannis. Asta îmi aduce aminte de criza apărută în mandatul lui Emil Constantinescu. Într-o discuție pe care am avut-o la Vila Lac, Constantinescu a spus că a provocat intenționat această criză pentru ca Mugur Isărescu să ajungă propunerea de premier. Iohannis alimentează această criză pentru a ajunge la o altă carte, care nu știu dacă este Nicolae Ciucă. Ajungem la un scenariu în care partidele sunt lăsate să se dea cu capul de niște ipoteze, iar Iohannis profită de această bâjbâială”, a spus Dan Andronic, la Antena 3.

Relația dintre Iohannis și Orban s-a răcit

„Șefia Camera îi va reveni lui Orban. Într-o competiție directă cu Oraban, Dan Barna nu are nicio șansă”, a mai spus jurnalistul

„Stând de vorbă cu cei de la PNL care au participat la întâlnirea de la Cotroceni, cineva mi-a spus că s-a observat o răceală între Klaus Iohannis și Ludovic Orban”, a mai punctat Dan Andronic.