UPDATE: Un tur al complet al vilei durează aproximativ 8 minute, iar vizitatorii zăbovesc cel mai mult la piscină, apoi se îngrămădesc la baie unde se spală pe mâini. Mulţi dintre ei îşi fac poze. La ieşire, oamenii servesc un pahar cu apă rece, de protocol.
Au fost afişate mai multe pancarte cu mesajul "Dante n-a plagiat".
UPDATE: Încă de la primele ore ale zilei, aşa cum fusese promis, Vila Dante este deschisă vizitelor. Pensionarii au fost cei care s-au dovedit dornici să vadă ce se află în interiorul casei de protocol.
Au apărut şi câteva bannere împotriva preşedintelui suspendat, au existat şi câteva scandări însă situaţia este liniştită în acest moment. 
UPDATE: Conform "Adevărul", ce citează surse credibile din staff-ul de campanie al preşedintelui suspendat, Traian Băsescu, se pare că se ia în calcul evacuarea acestuia într-o locaţie necunoscută pentru a evita un eventual atac al vizitatorilor de la Vila Dante.
Victor Ponta a mai anunţat o ultimă acţiune propagandistică în chiar ziua referendumului. Duminică va fi organizată "Ziua porţilor deschise" la Vila Dante. Scopul este de a crea un scandal care să produce efecte la nivelul opiniei publice în chiar ziua votului.

Comunicatul Guvernului nu are o motivaţie logică a acestei acţiuni: "Din dorinţa de a asigura transparenţa, Regia Autonomă a Patrimoniul şi Protocolului de Stat (RA-APPS), prin intermediul Secretariatului General al Guvernului, a stabilit ca ziua de duminică, 29 iulie 2012, să fie Ziua Portilor Deschise la Vila Dante, strada Dante Alighieri, intrarea din Bdul Mircea Eliade, cu acces prin strada Ivan Sergheevici Turgheniev. Publicul va avea acces între orele 10.00-20.00".

Dar Vila Dante este gard în gard cu Vila Lac 3, actuala reşedinţă a preşedintelui suspendat, Traian Băsescu. Dacă se vor aduna câteva mii de oameni, aceştia se vor afla la câţiva zeci de metri de casa "duşmanului de moarte al USL", aşa cum îl numesc Băsescu adversarii săi politici.

Surse demne de toată încrederea au informat EVZ că Marian Vanghelie, primarul sectorului 5, s-a ocupat deja de adunarea a câtorva sute de agitatori fideli, mai ales din  Sectorul 5, mai exact din cartierele Rahova şi Ferentari, care vor încerca să creeze o diversiune. "Vor profera ameninţări şi se vor strânge lângă gardul de la Vila Lac 3. Scopul este de a provoca o confruntare cu forţele de ordine care păzesc reşedinţa preşedintelui Traian Băsescu", spun aceste surse.
Nici Liviu Dragnea nu este străin de acest scenariu. Şi acesta şi-a asumat aducerea în Capitală, din mai multe judeţe, a grupurilor de "cetăţeni nemulţumiţi".

Dacă vor apărea incindente grave, USL va arunca responsabilitatea actelor de violenţă în spatele preşedintelui suspendat. Acţiunea de la Vila Dante se poate transforma într-o mini-mineriadă, fiind începutul unei serii lungi de acţiuni de stradă, în cazul în care Traian Băsescu revine la Cotroceni. Liderii USL n-au făcut un secret din faptul că nu va fi linişte în ţară dacă pierd acest referendum.

Vila Dante a fost un subiect controversat al ultimei săptămâni de campanie. Victor Ponta susţine, fără a prezenta documente clare, că preşedintele Traian Băsescu a cerut cheltuirea a circa 1 milion de euro pentru renovarea acestei reşedinţe, în care ar urma să se mute la sfârşitul mandatului.

În replică, Băsescu a spus că va depune o plângere penală împotriva acestei calomnii, afirmând că nu a avut niciodată intenţia să se mute în Vila Dante. Preşedintele suspendat, care locuieşte alături, la Lac 3, a povestit că traversa curtea doar pentru a înota în piscina de la Dante, în cadrul tratamentului pe care îl face după operaţia de hernie de disc.

Conform legii, la sfârşitul mandatului, foştii preşedinţi au dreptul la o reşedinţă din patrimoniul Protocolului de Stat, pe care o poate păstra până la sfârşitul vieţii. Această repartiţie este însă apanajul Guvernului, preşedintele neputând solicita o reşedinţă anume.