Evenimentul Zilei > Actualitate > US OPEN (finala): Djokovici – Nadal 6-2, 6-4, 6-7 (3), 6-1. Sârbul este noul campion, după un meci superb
US OPEN (finala): Djokovici – Nadal 6-2, 6-4, 6-7 (3), 6-1. Sârbul este noul campion, după un meci superb

US OPEN (finala): Djokovici – Nadal 6-2, 6-4, 6-7 (3), 6-1. Sârbul este noul campion, după un meci superb

Un meci de cinci stele s-a derulat în această noapte (a început ieri, la ora 23.00, şi s-a terminat după ora 3.30 în România) pe ecranele din întreaga lume. A fost finala de la US Open, ultimul turneu de Mare Şlem al anului, în care s-au înfruntat cei mai valoroşi jucători de tenis ai lumii, conform ierarhiei ATP. A rezultat un show de vis, decupat parcă din jocurile pe calculator.

Sârbul Novak Djokovici, omul momentului în tenisul mondial masculin, şi spaniolul Rafael Nadal, campionul „en-titre” de la Flushing Meadows şi locul 2 ATP, s-au duelat până la epuizare în finala de la US Open.
Câştig de cauză a avut sârbul, care la final a îngenuncheat şi a sărutat pământul american. Partida i-a ridicat în picioare pe spectatori, având faze electrizante. Cei doi păreau că reinventează tenisul prin viteza supersonică abordată în timpul schimburilor.
A rezultat un meci încântător, condus de Djokovici, care l-a învins în a doua finală de Mare Şlem pe Nadal în 2011, după cea de la Wimbledon. De fapt, în acest an, Djokovici l-a învins în toate finalele pe Nadal!
În ultimul act din această noapte, sârbul a convertit 11 dintre cele 26 de şanse de break avute, iar Nadal – doar 6 din 14.
Djokovici s-a aflat la a treia finală la Flushing Meadows, pierzându-le pe cele din 2007, la Roger Federer, şi 2010, la Rafael Nadal.
Djokovici venea după o semifinală superbă cu Federer, în care s-a impus după cinci seturi şi în care a salvat 2 mingi de meci. Nadal a avut o misiune mai facilă, trecând după patru seturi de Andy Murray.
Despre Djokovici se spune că domină în primul rând mental meciurile, fiind acum imbatabil pe suprafaţele rapide, în timp ce Nadal compensează printr-un fizic robust şi o ambiţie teribilă.
Ultimul duel într-o finală de Grand Slam, cel de Wimbledon, i-a revenit tot lui Djokovici, pe care specialiştii îl vedeau şi acum favorit. Djokovici îi poate bate pe Nadal şi pe Federer„, susţinea Ilie Năstase, înainte de startul competiţiei, pentru EVZ.
Şi casele de pariuri îl dădeau pe sârb învingător. 1,57 era cota pentru succesul lui Djokovici, faţă de 2,37 – cât avea Nadal.


N-am putut mai mult, chiar dacă am alergat după fiecare minge. Novak a jucat fenomenal, a avut reveniri extraordinare. A avut un an incredibil, imposibil de repetat. Dar eu mă voi întoarce aici la anul ca să câştig. Îl felicit pe Novak şi pe cei din staff-ul lui, dar mai ales felicit publicul, care a fost extraordinar cu mine. Şi, nu în ultimul rând, condoleanţe celor care au avut de suferit după 9.11. Ştim cu toţii că a fost o zi grea.
Rafael Nadal,
finalist la US Open
 

Am avut un an fantastic, care încă mai continuă. E ca un vis. Nu vreau să
trec fără să transmit compasiunea mea pentru cei care au avut de suferit după 9.11. Astea sunt chestiunile importante în viaţă. Ce facem noi aici e sport, ne distrăm, dar poate nu ne dăm seama de fiecare dată cât de fericiţi trebuie să fim pentru faptul că trăim. Dedic succesul tuturor celor din echipa mea, precum şi unchiului meu, care îşi serbează azi ziua de naştere
.”
Novak Djokovici,
noul campion de la US Open


<iframe width="629" height="345" src="http://www.youtube.com/embed/WLgZuzn6r-c" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

DJOKOVICI – NADAL 6-2, 6-4, 6-7 (3), 6-1

COMENTARIUL LIVE AL PARTIDEI
– GAME-UL 37: Djokovici câştigă şi se prăbuşeşte pe ciment.
– GAME-UL 36: Break la 0 Djokovici. Nadal e în genunchi.
– GAME-UL 35: Nadal nu mai are energie pentru a riposta. Djokovici este încântător şi eficient.
– GAME-UL 34: „Nole” nu a pus bază pe acest game, pe care l-a pierdut fără regrete, concentrându-se pentru a servi. Are 3-1 şi trebuie doar să-şi păstreze serviciul.
– GAME-UL 33: Iarăşi faze-spectacol, acelaşi erou: Djokovici, care îşi câştigă serviciul, semn că problemele medicale nu sunt chiar atât de grave.
– GAME-UL 32: Djokovici face 2-0 în setul 4. A fructificat a cincea minge de break.
– GAME-UL 31: A avut faze electrizante, chiar nebune, cu Nadal în defensivă şi cu Djokovici prins pe picior greşit la fileu. Ambii jucători sunt dezlănţuiţi, producând faze de vis, parcă reinventând tenisul prin viteza incredibilă cu care joacă. Pe „Nole” în doare spatele, motiv pentru care serveşte din ce în ce mai slab. Sârbul a chemat doctorul după ce şi-a adjudecat game-ul de debut al setului 4.
– GAME-UL 30: Djokovici nu poate să-l câştige, deşi a avut serviciul, şi îşi amână momentul de glorie!!! După dezamăgirile din 2007, când l-a bătut Federer, şi 2010, când l-a răpus Nadal, lui Djokovici pare să-i fi venit rândul să fie cel mai bun la New York, asta dacă spaniolul nu va produce un miracol. Lumea e în picioare pe stadion, după ce ibericul a luat tie-break-ul cu 7-3. Meciul este pasionant, publicul – în delir, iar încrederea lui Nadal a crescut: 2-1 la seturi pentru Djokovici, după peste 3 ore şi jumătate de joc!!!
– GAME-UL 29: Nadal nu poate reveni de la 15-30. Break pentru Djokovici, care serveşte pentru a prelua de la Nadal coroana de la US Open. Spaniolul e cu spatele la zid!
– GAME-UL 28: Djokovici întoarce de la 15-30 şi rămâne în set.
– GAME-UL 27: I-a revenit, destul de uşor, lui Nadal, care a servit bine. Este pentru prima oară în meci când ibericul câştigă la rând 2 game-uri de serviciu!
– GAME-UL 26: Djokovici dădea semne că şi-a pierdut luciditatea şi, concomitent cu ea, îşi va pierde şi serviciul. S-a redresat însă la timp şi a egalat la 4. Ambii au lovit magnific la un „raliu” de 31 de lovituri. Deşi fiul său a pierdut punctul, Nadal senior a aplaudat lovitura câştigătoare a lui Djokovici. O frumuseţe de finală!
– GAME-UL 25: Nadal trage de el şi domină partida în acest punct, câştigându-şi uşor serviciul şi arătând mai multă hotărâre. Djokovici dă semne de nervozitate. Au trecut 2 ore şi 43 de minute de la startul jocului.
– GAME-UL 24: Nadal nu se lasă doborât aşa de uşor. Face şi el un break, chiar la 0: 3-3.
– GAME-UL 23: Nadal munceşte pentru fiecare punct, dar tot Djokovici are mai mult spor. Ambii jucători dezvoltă un tenis superb, multe schimburi fiind pur şi simplu ireale. Nadal are mina unuia care pare a spune: „Ce trebuie să mai fac, ca să-l bat?”. Sârbul e un zid de netrecut, lovind când puternic, când fin. Nadal aleargă cât un cal, izbeşte mingea tare, dar adversarul său este mereu la locul potrivit.
– GAME-UL 22: Nadal încearcă de toate şi izbuteşte să-l perturbe pe Djokovici: 2-2 în setul 3. Atmosfera pare una de la meciurile de Cupa Davis, cu un public încins. Tatăl lui Nadal, aflat în tribună, se bucură şi el nespus pentru break-ul reuşit de Rafa.
– GAME-UL 21: Djokovici mai face un break şi mărşăluieşte spre titlu. Nadal, campionul în exerciţiu, nu-i poate face faţă sârbului, debutant în circuitul profesionist la 17 ani, la Bucureşti.
– GAME-UL 20: În timp ce Djokovici e relaxat, Nadal pare hăituit. Game „alb” şi pentru „Nole”.
– GAME-UL 19: Game de serviciu la 0 pentru Nadal. A venit şi primul as al spaniolului, care a condus în fiecare set, dar continuarea a fost de fiecare dată dezastruoasă.
– GAME-UL 18: Nadal nu are soluţii, loveşte disperat, iar Djokovici rămâne compact şi puternic, nimic nu pare să-l pună în dificultate: 2-0 la seturi. După ce l-a bătut anul acesta în cinci finale, Djokovici e la numai un set să-l mai învingă o dată pe Nadal.
– GAME-UL 17: Djokovici pare imposibil de bătut. Face break atunci când vrea, e prea puternic şi pentru Nadal, găseşte culoarele perfecte, iar spaniolul pare exasperat de perfecţiunea arătată de rival.
– GAME-UL 16: Nadal face break şi se bucură ca un copil pentru că a reuşit să egaleze scorul la 4.
– GAME-UL 15: Cu mari emoţii, Nadal îşi face serviciul, menţinându-se la un game distanţă. Djokovici îl „terorizează” însă cu loviturile câştigătoare pe care parcă le scoate din joben.
– GAME-UL 14: Djokovici şi-a reluat recitalul: are 4 game-uri consecutive în manşa secundă. Nadal nu poate opri „sângerarea”.
– GAME-UL 13: Se încheie cu o dublă greşeală a lui Nadal. Djokovici conduce schimburile, câştigă mai toate „raliurile”, iar spaniolul pare prins în capcană: 3-2 pentru sârbul de oţel.
– GAME-UL 12: Nu are istoric deoarece Djokovici serveşte ca la carte. Game la 0, al doilea al meciului (celălalt a fost izbutit tot de el, în finalului primului set).
– GAME-UL 11: A fost lung şi presărat cu schimburi spectaculoase de lovituri, gustate de public. Jucătorii abia dacă mai pot respira după efortul depus. Ambii campioni se mişcă precum în jocurile pe calculator, lovind mingea din alergare. „Nole” face game-ul după un schimb nebun de lovituri, în care s-a apărat eroic şi l-a forţat pe rivalul său să greşească. Liniile terenului l-au ajutat şi ele pe sârb, ţinându-l în joc. Setul 2 are derularea primului. Condus cu 2-0, liderul mondial a făcut break.
– GAME-UL 10: Djokovici n-a mai avut răspuns la toate încercările la care l-a supus Nadal, care a reuşit break-ul. Loviturile au fost din nou multe şi variate.
– GAME-UL 9: Nadal a intrat motivat în setul 2, fiind decis să si-l adjudece. Deocamdată a luat doar primul game, întrerupând seria de 6 game-uri a adversarului. Se aude primul „Vamos” hotărât al spaniolului, care pare determinat să pună mâna pe manşa secundă.
– GAME-UL 8: Nadal s-a resemnat în acest set, împrăştiind loviturile şi pierzând game-ul la 0: 1-0 la seturi.
GAME-UL 7: Djokovici l-a năucit pe Nadal cu 2 „scurte” superbe. Sârbul este încrezător, îi ies toate loviturile, iar spaniolul trage tare să rămână în meci. „Nole” a strâns 5 game-uri la rând!
GAME-UL 6: Lupta se dă pentru fiecare punct, niciunul nu-şi câştigă lejer game-ul de serviciu. Pe câteva mingi mai scurte ale ibericului, sârbul a venit la fileu şi a fost taxat. A izbutit, totuşi, să se desprindă la 4-2.
GAME-UL 5: Nadal a comis o dublă greşeală, prima a jocului. La 30-30 a avut loc schimbul turneului, loviturile ambilor campioni entuziasmând spectatorii, neobişnuiţi să vină într-o zi de luni la o finală de Mare Şlem (competiţia a fost dată peste cap de ploile căzute la New York). „Nole” face break-ul în uralele fanilor: de la 0-2, scorul este 3-2 pentru sârb.
GAME-UL 4: Schimburile sunt intense, iar fiecare jucător trage de timp la serviciu pentru a se reface, la limita celor 20 de secunde permise de regulament. Djokovici a salvat trei mingi de break. Sârbul a reuşit primii doi aşi ai partidei. Finala este spectaculoasă.
GAME-UL 3: Djokovici fructifică a treia minge de break a game-ului şi nu-l lasă pe Nadal să se distanţeze.
GAME-UL 2: Nadal face break, după o minge trimisă în fileu de Djokovici, la capătul a doar 11 minute de joc.
GAME-UL 1: Nadal începe la serviciu meciul, fiind destul de şovăielnic. Djokovici ajunge la toate mingile şi a lovit deja decisiv de câteva ori. Ibericul îşi adjudecă totuşi game-ul la 30, acest prim joc având deja schimburi lungi de lovituri.

FOTOGRAFII: REUTERS

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: