În numai o săptămână, cinci gospodării au fost atacate de urs, iar două vaci, un cal şi mai multe oi şi capre şi-au găsit sfârşitul în ghearele animalelor sălbatice. În Perişani, panica s-a cuibărit în sânul sătenilor, care se tem pentru vieţile lor.
 
„Aştia sunt urşi gunoieri care nu ştiu să caute hrană în pădure. Ei sunt protejaţi de lege, nu ai voie să-i omori, dar pe noi cine ne protejează? Când vezi cum îţi tăvăleşte animalele îţi vine să iei puşca şi să-l omori”, mărturiseşte săteanul Petre Buican.

A mâncat 20 de kilograme de miere

Constantin Ghincea, din Perişani, povesteşte că şi-a lăsat ca de obicei vacile libere pe islazul comunal, foarte aproape de casă., pentru că le ştia în siguranţă. Într-o dimineaţă însă a găsit o vaca sfârtecată de ghearele ursului.

„N-am putut să o iau de acolo, nu se putea alege nimic din ea. Ursul acoborit doua trei zile la rând, până a mâncat-o de tot. Doar capul a rămas din ea”, spune Constantin Ghincea.

În altă noapte, fiara flămândă a intrat în curtea lui Ion Dobre, stupar de meserie. „A doborât doi stupi şi până dimineaţa a mâncat mai bine de 20 de kilograme de miere. Am încerca cu câinii sa-l alung însă n-a fost chip, până n-a terminat mierea n-a plecat. De atunci dorm lângă stupi de teamă să nu vină iar, pentru că ursul dacă se spurcă la miere sau la carne se întoarce în locul unde a mai fost”, adaugă Ion Dobre.

O altă locanică, Floarea Gheorghe, a fost trezită în miez de noapte de mormăitul ursului care a intrat în curte. „Încremenită de frică, am privit pe geam cum un urs mare, mare de tot mânca bucăţile de carne din untură şi împrăştia sacii cu tărâţe. A distrus până şi magazia”, mai spune femeia.

Fond de vânătoare privat

Autorităţile locale nu au luat până în prezent nicio măsură în privinţa animalelor sălbatice.

„Am făcut adrese căte Asociaţia Judeţeană a Vânătorilor şi Pescarilor Vâlcea, dar ni s-a răspuns că fondul de vânătoare din zona Perişani – Boişoara este privat şi adresele noastre au fost direcţionate spre proprietar. Proprietarul este singurul în măsură să decidă soarta urşilor gunoieri”, spune Ion Sandu, primarul comunei Perişani

Reprezentanţii Asociaţiei Judeţene a Vânătorilor şi Pescarilor (AJVP) Vâlcea susţin că în zona Făgăraşului, pe valea Topologului şi Boia, au fost aduşi cinci urşi gunoieri din Sinaia. „Însă nu ştim sigur dacă cei care coboară în sat sunt gunoierii sau alţii“, spune reprezentanţii AJVP Vâlcea.

De cealaltă parte, vânătorii din localitate ameninţă că dacă autorităţile nu se implică să alunge urşii din zona locuită îi vor împuşca ei.
În urmă cu 2 săptămâni, în zona Topologu, lângă Vârful Mâzgavu, un cioban a fost sfâşiat de un urs care a atacat stâna.

CITIŢI ŞI:

Ciobani, atacaţi de urs în Făgăraş