Următorul acord cu FMI va fi de peste 3,5 miliarde de euro
- Ana Bâtc ă
- 7 ianuarie 2011, 00:20
Guvernul Boc se pregăteşte să împrumute de la Fondul Monetar Internaţional încă 3,6 miliarde de euro, în cadrul unui acord de tip preventiv.
Suma de 3,6 miliarde de euro pe care autorităţile române se pregătesc să o bată în cuie în noul acord ce va fi încheiat cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) ar putea acoperi deficitul bugetar pe patru luni, spune analistul economic Dragoş Cabat.
Potrivit unor surse guvernamentale, în cadrul noului acord de tip preventiv cu FMI, România va putea avea acces, în caz de nevoie, la o sumă de aproximativ 3,6 miliarde de euro.
Valoarea împrumutului a fost discutată în cadrul unei întâlniri care a avut loc ieri, la sediul Băncii Naţionale a României (BNR), între şeful statului, Traian Băsescu, premierul Emil Boc, guvernatorul băncii centrale, Mugur Isărescu, şi ministrul finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu.
Conform unor surse citate de mediafax.ro, suma a fost calculată pe baza parametrilor economici disponibili în prezent, astfel că valoarea viitorului acord poate fi modificată în următoarele luni, în funcţie de evoluţia economiei şi de nevoia de finanţare a statului. Fie că foloseşte sau nu aceşti bani, guvernul va trebui să achite instituţiei financiare un comision de angajament de 0,3% pe an.
Cel mai probabil, durata noului acord cu Fondul va fi de un singur an, motivul principal fiind că în 2012 vor avea loc alegeri parlamentare.
3,6 miliarde de euro, o sumă rezonabilă
Întrebat de EVZ dacă valoarea noului acord se cifrează la 5-6 miliarde de euro, Mihai Tănăsescu, reprezentantul României la FMI, a spus că suma e mult mai mică.
La rândul său, consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, a precizat că suma exactă a noului acord va fi anunţată după discuţiile oficiale cu FMI, potrivit Agerpres. Iar Gheorghe Gherghina, secretar de stat în Ministerul Finanţelor Publice, ne-a declarat că autorităţile române urmează să facă calcule, împreună cu reprezentanţii FMI, ai Comisiei Europene şi ai Băncii Mondiale, pentru a stabili valoarea următorului acord.
România este astăzi în atenţia FMI
Boardul FMI se va reuni astăzi într-o şedinţă formală în care va dezbate raportul privind situaţia României. Dacă va trece cu succes, vom primi următoarea tranşă din împrumut, în valoare de circa 900 de milioane de euro.
Tot astăzi, într-o şedinţă informală a conducerii Fondului, va fi analizată posibilitatea ca România să încheie un nou acord cu FMI şi alte instituţii financiare internaţionale.
"La un produs intern brut (PIB) de aproximativ 115 miliarde de euro, cât are România, 3,6 miliarde de euro reprezintă circa 3% din PIB, ceea ce este o sumă rezonabilă", ne-a declarat Dragoş Cabat.
În opinia sa, noua înţelegere cu instituţiile internaţionale trebuie să cuprindă "cât mai multe obligaţii pentru România". Printre cele mai importante sunt reducerea corupţiei prin reformarea justiţiei, reforma sistemului de sănătate şi de educaţie, plafon de sume care trebuie atrase de la UE, dar şi flexibilizarea angajărilor în sectorul de stat.
Şerbănescu: noul acord va acoperi actualul împrumut
Preşedintele Traian Băsescu spunea, acum două zile, că noul document trebuie să prevadă obligaţii clare pentru atragerea fondurilor europene. Pe de altă parte, analistul economic Ilie Şerbănescu spune că guvernul vrea să ia un nou împrumut deoarece nu are bani ca să-l plătească pe cel actual.
"Credeţi că în ţara asta se pot degaja 20 de miliarde din care numai vreo 11 vor fi scoase din buzunarul BNR? Nu avem din ce plăti banii aceştia", a afirmat Şerbănescu, citat de Agerpres. El a amintit că a fost un adversar al actualului acord cu Fondul. "Cel de-al doilea vine automat pentru că nu are din ce să fie plătit primul. Clar, fără echivoc", a precizat analistul.
Plata ratelor pentru împrumutul curent de la FMI va începe în 2012.