Evenimentul Zilei > Justitie > Urmaşul lui Cristian Anghel are două dosare de corupţie
Urmaşul lui Cristian Anghel are două dosare de corupţie

Urmaşul lui Cristian Anghel are două dosare de corupţie

Primarul interimar din Baia Mare, Mircea Dolha, e cercetat de procurorii DNA pentru luare de mită.

După ce fostul primar din Baia Mare, Cristian Anghel, a fost condamnat la închisoare pentru fapte de corupţie, şi viceprimarul Mircea Dolha (PSD), cel care a preluat atribuţiile de primar, este cercetat într-un dosar de luare de mită.

Mai mult, pe rolul Curţii de Apel Cluj se mai află un dosar în care Mircea Dolha e judecat pentru că ar fi pretins 15.000 de euro de la o persoană care voia să cumpere un teren aflat în proproprietatea Primăriei Baia Mare.

6.000 de euro de la un afacerist

Potrivit unor surse judiciare, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au un dosar penal, aflat în faza actelor premergătoare, în care viceprimarul Mircea Dolha este cercetat pentru faptul că ar fi pretins 6.000 de euro de la un om de afaceri local pentru aprobarea extinderii unui spaţiu comercial.

Cel care a sesizat DNA este omul de afaceri Felician Cer neştean, patron la Bistro Cesi SRL din Baia Mare, care a încercat de mai multe ori să obţină aprobarea pentru extinderea unui spaţiu comercial. Proiectul respectiv a fost respins de două ori de Consiliul Local Baia Mare.

Aceleaşi surse judiciare susţin că Cerenştean ar fi fost contactat de un fost consilier local, Dacian Manoliu, apropiat al viceprimarului Mircea Dolha, care i-a spus că dacă vrea să treacă proiectul trebuie să plătească 6.000 de euro, sumă care ar fi trebuit să ajungă la viceprimarul Mircea Dolha.

Discuţie înregistrată de DNA

După acordul lui Cerneştean de a plăti suma respectivă, omul de afaceri s-ar fi autodenunţat la DNA. Prima discuţie directă dintre Dolha şi Cerneştean, înregistrată de procurorii DNA, s-a derulat în biroul viceprimarului, fiind stabilit şi locul unde ar fi trebuit finalizată tranzacţia: restaurantul Hotelului Carpaţi, din Baia Mare.

Surse apropiate anchetei susţin că Dolha l-ar fi recunoscut pe unul dintre poliţiştii judiciari de la DNA şi că şi-a dat seama că se va realiza un flagrant şi nu a mai participat la întâlnirea cu Cerneştean.

Contactat de reporterii EVZ, Felician Cerneştean a fost foarte evaziv în declaraţii. „Asemenea lucruri nu pot fi discutate la telefon. Nu pot nici să confirm, dar nici să infirm această informaţie. E treaba altora să facă lumină”, ne-a declarat Cerneştean.

La rândul său, viceprimarul Mircea Dolha ne-a declarat că le-a cerut procurorilor DNA Cluj un răspuns oficial. „Am primit răspuns că nu am nicio calitate, nici de învinuit şi nici de acuzat. Cerneşteanu a vrut să doneze bani la partid şi a fost o discuţie pe tema asta şi i-am spus unde să meargă să doneze banii”, susţine viceprimarul Dolha.

Potrivit unor surse judiciare, în faza actelor premergătoare, persoana vizată de anchetă nu are nicio calitate oficială, nici de învinuit şi nici de acuzat.

Încă un dosar pentru mită

Pe de altă parte, pe 21 aprilie Curtea de Apel Cluj va judeca apelul procurorilor DNA faţă de decizia Tribunalului Ma ra mureş, care l-a achitat pe Mircea Dolha în dosarul în care e acuzat de luare de mită.

Potrivit procurorilor DNA, Dolha ar fi pretins 15.000 de euro pentru a interveni pe lângă consilierii locali să aprobe un proiect de hotărâre prin care o persoană fizică să poată cumpăra un teren aflat în proprietatea Primăriei Baia Mare.

CAZUL „ANGHEL”

Nu a ţinut cont de principiul transparenţei

Curtea de Apel Cluj a publicat ieri motivele condamnării fostului primar Cristian Anghel, după ce în primele două instanţe a fost achitat:
„În calitate de primar, Cristian Anghel nu a fost la faţa locului pentru a vedea imobilul şi nu a cerut compartimentelor de specialitate să efectueze verificări privind proprietarul. În negocierea preţului, părţile se bucură de libertate contractuală, însă în situaţia în care una dintre părţi e instituţie publică, trebuie să ţină seama de principiul eficienţei şi transparenţei cheltuirii banului public”.

Anghel e acuzat de un prejudiciu de peste 350.000 de euro prin cum părarea unui bloc la un preţ de patru ori mai mare decât oferta iniţială.

Publicat in categoriile: Justitie
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: