UPDATE. Ministrul german de Externe amenință cu sancțiuni împotriva Ucrainei

UPDATE. Ministrul german de Externe amenință cu sancțiuni împotriva Ucrainei

Preşedintele ucrainean, Viktor Ianukovici, este dispus să organizeze alegeri legislative şi prezidenţiale anticipate, în cazul în care acesta va fi singurul mod democratic de a rezolva criza politică din ţară, a anunţat, aseară, reprezentantul preşedintelui în Rada Supremă (Parlamentul unicameral), Iuri Miroşnicenko.

UPDATE ora 14.30: Ministrul german al Afacerilor Externe, Frank-Walter Steinmeier, a afirmat că guvernul ucrainean ar trebui ameninţat cu sancţiuni dacă nu găseşte o soluţie politică la disputa sa îndelungată, uneori violentă, cu opoziţia.

Ministrul social-democrat a adoptat un ton diferit faţă de linia urmată până acum de cancelarul conservator Angela Merkel, care a afirmat, săptămâna trecută, că, pentru moment, nu se ia în discuţie nicio sancţiune împotriva Ucrainei.

„Cred că trebuie să evocăm acum sancţiuni drept ameninţare”, a afirmat aseară Steinmeier, într-un interviu pentru postul german de televiziune ARD, adăugând că Germania trebuie să fie pregătită să ia asemenea măsuri dacă situaţia nu se va îmbunătăţi. UPDATE ora 12.00: Boxerul Vladimir Kliciko, fratele liderului partidului de opoziţie Udar (Lovitura), fostul pugilist Vitali Kliciko, a declarat, azi, că Ucraina se află în pragul unui război civil, iar situaţia din ţară ar putea duce la dictatură, informează Interfax.

Ne puteți urmări și pe Google News

Într-un interviu acordat AP, Vladimir Kliciko a spus că se teme pentru „toţi”, dar mai ales pentru fratele său, Vitali.

Ceea ce se întâmplă astăzi în Ucraina „nu este o glumă”, a afirmat el, adăugând că situaţia poate scăpa de sub control în orice moment. „Acum este o chestiune de viaţă şi de moarte”, a avertizat cunoscutul boxer ucrainean, potrivit Agerpres.

Anterior, reprezentantul preşedintelui Viktor Ianukovici în Rada Supremă (Parlament), Iuri Miroşnicenko, a declarat, într-o intervenţie la postul de televiziune ucrainean ICTV, că şeful statului se opune unei rezolvări în forţă a conflictului politic din Ucraina.

Miroşnicenko, deputat din partea Partidului Regiunilor (de guvernământ), a afirmat că preşedintele Viktor Ianukovici ar fi dispus să accepte alegeri parlamentare şi prezidenţiale anticipate, în cazul în care nu se va ajunge la un acord cu liderii opoziţiei cu privire la reglementarea situaţiei. Singura cale democrată, alegerile „Preşedintele a spus că dacă liderii politici nu vor ajunge la un acord, atunci singura cale democratică de a rezolva situaţia ar fi alegerile anticipate”, a declarat Miroşnicenko, potrivit Ria Novosti.

Autorităţile ucrainene nu intenţionează să folosească forţa pentru a rezolva criza şi nu iau în considerare decretarea stării de urgenţă în ţară, îl citează pe președinte sursa citată, potrivit Agerpres.

Din 21 noiembrie anul trecut, Ucraina se confruntă cu un val de proteste populare, declanşate în urma deciziei puterii de la Kiev de a suspenda procesul de asociere la Uniunea Europeană. Mişcarea de protest s-a radicalizat după adoptarea de către Parlament a unei serii de legi represive împotriva participanţilor la manifestaţii, care au fost estimate drept „draconice” de către opoziţie şi susţinătorii ei.

Violenţele care au urmat s-au soldat cu trei morţi în rândul participanţilor la protest, conform unui bilanţ oficial, cu şase morţi - potrivit opoziţiei.

Activiştii radicali au invadat mai multe clădiri administrative la Kiev şi în numeroase oraşe din ţară. În faţa acestei presiuni, preşedintele Viktor Ianukovici a acceptat la 28 ianuarie demisia premierului Mikola Azarov şi l-a însărcinat pe vicepremierul Serghei Arbuzov să conducă guvernul interimar.