Uniunea Europeană risipește banii contribuabililor. Miliarde de euro se îndreaptă către organizații suspecte

Uniunea Europeană risipește banii contribuabililor. Miliarde de euro se îndreaptă către organizații suspecte Sursa foto: Arhiva EVZ

Uniunea Europeană a distribuit miliarde de euro ca subvenții pentru ONG-uri, deși nu are o explicație concretă despre ceea ce înseamnă un ONG, având în vedere că „orice structură poate pretinde” că este un ONG.

Fonduri folosite greșit. Aproape 7% din Fondul European de Dezvoltare este destinat organizațiilor nonguvernamentale. Cu toate acestea, un raport din 2018 al Curții Europene de Conturi a UE, publicat duminică, a constatat că „în majoritatea cazurilor, eligibilitatea finanțării Uniunii Europene nu depinde de statutul de ONG”.

Potrivit acelui raport, 1,7% din întregul buget al Uniunii Europene merge către ONG-uri sau 6,8% din Fondul European de Dezvoltare. Acest lucru, pentru perioada 2014-2017, s-a ridicat la aproximativ 11,3 miliarde de euro. Cu toate acestea, Uniunea Europeană recunoaște că „în prezent nu există o definiție comună la nivelul UE a ceea ce este un ONG”, ridicând îngrijorări cu privire la modul în care sunt alocate fondurile contribuabililor europeni.

A fost adăugat că, Comisia Europeană „nu a fost suficient de transparentă în ceea ce privește implementarea fondurilor UE de către ONG-uri”. Europarlamentarul Catherine Griset a postat luni pe Twitter: „UE distribuie bani europeni organizațiilor nonguvernamentale, deși nu există o definiție precisă. Prin urmare, orice structură poate pretinde a fi un ONG!”

Ne puteți urmări și pe Google News

În raport s-a mai constatat că „atribuirea statutului de ONG în sistemul de contabilitate al Comisiei, care se bazează pe autodeclarare și pe verificările pe care Comisia le face, au făcut ca o clasificare a unei entități ca ONG-urile să fie nesigură”. Raportul a semnalat și că această  „comisie a acceptat inconsecvențele și denaturarea experienței anterioare atunci când a selectat două proiecte”.

Cu alte cuvinte, unele organizații au putut concura pentru subvenții după ce nu și-au îndeplinit obligațiile contractuale anterioare. Curtea Europeană de Conturi a făcut mai multe recomandări, inclusiv îmbunătățirea fiabilității informațiilor din sistemul de contabilitate al ONG-urilor din UE. Dar, potrivit publicației franceze Le Point, aceste recomandări au rămas nerespectate de peste trei ani.

Traseul banilor este incert

Lipsa transparenței și a fiabilității informațiilor – un lucru menționat în raportul Curții Europene de Conturi – înseamnă că exact unde se îndreaptă fondurile sunt informații pe care Uniunea Europeană nu le are la îndemână. ONG-urile care subcontractează lucrări către alte entități fac acest lucru „fără ca aceste informații să fie înregistrate în sistemele Comisiei”.

Acest lucru înseamnă că un ONG ar putea transfera finanțarea UE către alte organizații fără supravegherea blocului. Michael Privot, fost director al ONG-ului European Network Against Racism, a subliniat că acest lucru nu a permis ONG-urilor să deturneze fonduri, potrivit Express.co.uk.

El a declarat pentru Le Point: „Acest raport vorbește despre fondurile alocate acțiunii externe. Cu toate acestea, în ceea ce privește ONG-urile care lucrează în Uniunea Europeană, vă pot asigura că toate cheltuielile sunt verificate până la ultimul cent. Verificăm fiecare bilet de tren, fiecare bilet de metrou.”

Lipsa de supraveghere a ridicat însă semne de întrebare cu privire la fiabilitatea oficialilor UE. Potrivit unei investigații a Liberation publicată luna trecută, Klaus-Heiner Lehne, președintele Curții Europene de Conturi, împreună cu o treime dintre membrii acesteia solicită subvenții pentru locuințele din Luxemburg, deși sunt rareori prezenți acolo.