Evenimentul Zilei > Actualitate > Uninominal de ochii lumii
Uninominal de ochii lumii

Uninominal de ochii lumii

Proiectul de lege propus de USL a trecut de Senat. PDL şi UDMR spun că e neconstituţional.

Proiectul USL privind introducerea votului uninominal pur a trecut ieri de Senat şi va intra în procedură accelerată la Camera Deputaţilor. În teorie, aceasta ar fi o veste bună.
Numai că, din versiunea iniţială a textului, au fost eliminate atât articolul care sancţiona migraţia politică, dar şi cel care prevedea reducerea numărului de parlamentari la 300.
Preşedintele PSD, Victor Ponta, a explicat renunţarea la aceste două promisiuni ale USL prin dorinţa de a vedea legea trecută cât mai repede prin Parlament şi de a evita contestaţiile la Curtea Constituţională. De cealaltă parte, PDL şi UDMR spun însă că şi ceea ce a mai rămas în proiectul de lege poate ridica probleme de constituţionalitate.
Ce prevede proiectul
Conform variantei votate ieri de Senat – vot la care PDL s-a abţinut, iar UDMR a votat împotrivă – în colegiul uninominal câştigătorul se decide într-un singur tur de scrutin, victoria revenind celui care a câştigat cele mai multe voturi în colegiul respectiv (chiar dacă nu a întrunit peste 50%).
Dacă actualul sistem de vot uninominal are hibele sale, pentru că a adus în Parlament candidaţi clasaţi pe locul doi sau trei în colegiul respectiv, versiunea USL ar putea duce la eliminarea principiului reprezentativităţii partidelor.
Liderul senatorilor PDL, Cristian Rădulescu, a explicat în plenul Senatului că proiectul creează posibilitatea ca un partid care, ca număr de voturi, obţine 45% la alegeri, să câştige în 80% din colegii şi să ajungă să aibă, în Parlament, o reprezentare de 80%, ceea ce ar prejudicia celelalte partide şi mai ales pe alegătorii acestora.
"Este o idee nefavorabilă, care va întâmpina mari probleme de constituţionalitate", a explicat Rădulescu abţinerea PDL.
Capcana USL
Marius Vulpe
Intenţionat sau accidental, USL pune PDL într-o situaţie dificilă. Dacă se va opune legii sau o va contesta la CCR, PDL va avea dificultăţi în a explica publicului de ce se opune.
USL în schimb va putea acuza PDL de duplicitate, subliniind că a vorbit în ultimii patru ani despre uninominal pur, iar acum dă înapoi.
Lucru pe care Victor Ponta l-a făcut deja. Iar dacă proiectul, contestat eventual de UDMR, va fi reîntors de CCR la Parlament, USL va putea spune că a vrut să reformeze sistemul dat nu a fost lăsat.
USL a renunţat la sancţionarea traseismului şi la reducerea la 300 a numărului de parlamentari UDMR, în pericol imediat UDMR s-a poziţionat pe faţă împotriva proiectului USL.
Potrivit propriilor calcule şi simulări, udemeriştii riscă să rămână fără reprezentare în judeţele în care comunitatea maghiară constituie 20-30% din totalul locuritorilor cu drept de vot, şi ar putea fi redusă numai la judeţele din secuime.
"Sunt de acord că actualul sistem nu este bun, că trebuie modificat, odată cu modificarea Constituţiei. Votând această lege vom face o greşeală şi vom rău viitorului Parlament", a explicat senatorul UDMR Marko Bela.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: