Evenimentul Zilei > International > Ungaria rămâne fără bani europeni! Ursula von der Leyen l-a pedepsit pe Viktor Orban
Ungaria rămâne fără bani europeni! Ursula von der Leyen l-a pedepsit pe Viktor Orban

Ungaria rămâne fără bani europeni! Ursula von der Leyen l-a pedepsit pe Viktor Orban

Acțiunile Ungariei din ultimele luni vin cu repercusiuni în ceea ce privește fondurile europene de care aceasta trebuia să beneficieze. Miercuri, Comisia Europeană a luat decizia de a îngheța banii oferiți Ungariei, iar motivele sunt multiple.

Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, a luat miercuri decizia de a îngheța fonduri europene de până la 13,3 miliarde euro alocate Ungariei. Măsura vine ca urmare a nerespectării de către Guvernul maghiar a promisiunilor de a aduce modificări la legile justiției până la termenul auto impus de 19 noiembrie.

Ungaria rămâne fără fondurile europene

Bruxellesul a decis să rețină plățile din cadrul fondului de recuperare (în valoare de aproximativ 5,8 miliarde euro) și fondurile alocate prin bugetul UE 2021-2027 (7,5 miliarde euro) atâta timp cât Budapesta nu îndeplinește angajamentele asumate.

În timp ce Comisia a recomandat miercuri aprobarea planului Ungariei de a-și cheltui fondurile de recuperare, a fost clar că țara nu va primi banii până când va implementa 27 de actualizări specifice ale statului de drept.

În această privință, țările membre UE vor trebui să decidă dacă adoptă, modifică sau resping hotărârea Comisiei până pe 19 decembrie. Pentru aprobare este nevoie de majoritate calificată (minim 55% dintre state, cu 65% din populația UE).

Decizia este surprinzătoare, în contextul în care era de așteptat ca Ungaria și Bruxelles să ajungă la un acord privind deblocarea fondurilor.

Comisia a criticat miercuri în mod deosebit noua „autoritate de integritate” a Ungariei și a pus la îndoială progresul statului referitor la regulile de declarare a averilor și capacitatea de a revizui decizia procurorului cu privire la urmărirea unui caz, informează Politico.

O veste bună pentru Ungaria

Deși i-au fost înghețate miliarde de euro, miercuri a fost luată și o decizie favorabilă Ungariei. Astfel, Comisia va recomanda țărilor UE să aprobe planul de redresare și reziliență al Ungariei, anume contractul în care Budapesta detaliază modul în care va folosi banii de recuperare, asta în condițiile în care îi va primi vreodată.

Prin adoptarea unei hotărâri anul acesta, UE se asigură că Ungaria va putea beneficia de bani și anul viitor, iar dacă o decizie nu era luată anul acesta, Ungaria pierdea definitiv banii de relansare economică, potrivit cursdeguvernare.ro.