Ungaria: Lenin şi soldatul rus "ajută" victimele tragediei ecologice

Ungaria: Lenin şi soldatul rus "ajută" victimele tragediei ecologice

Guvernul de la Budapesta scoate la vânzare luni o serie de obiecte de artă comunistă rămase în magaziile oficiale de la căderea regimului. Banii obţinuţi vor fi folosiţi pentru ajutarea victimelor tragediei ecologice din octombrie, de la fabrica de alumină din Ajka.

Ce ar putea cumpăra colecţionarul pasionat sau nostalgicul? Aparent, foarte multe portrete ale lui Lenin, observă site-ul BBC News. Un bust al liderului comunist, în mărime naturală, este de asemenea disponibil. Există şi o pictură sugestivă cu soldatul sovietic. El are o armă într-o mână şi o fetiţă în cealaltă şi este înconjurat de un grup de copii. Realismul socialist pare a fi stilul dominant al pieselor.

În total, 230 de obiecte - picturi, fotografii, sculpturi, aşteaptă să îşi găsească cumpărători. "S-au acoperit de praf timp de 20 de ani. Statul nu mai doreşte să aibă grijă de aceste relicve comuniste", a declarat un oficial al guvernului de la Budapesta. "Vom dovedi că şi cele mai nefolositoare obiecte pot fi folosite într-un scop util", a precizat o altă declaraţie a Executivului.

Relicvele vor fi vândute la galeria Pinter, din Budapesta, iar reprezentanţii acesteia spun că licitaţia s-a dovedit deja foarte populară. "Am observat un interes foarte mare printre colecţionarii de aici şi de peste hotare", a precizat Anna Losonci, o reprezentantă a galeriei, citată de BBC.

Preţurile sunt variate. O pictură în ulei intitulată "Prietenia sovieto-maghiară", spre exemplu, pleacă de la aproaspe 1.500 de dolari. O imagine printată a lui Lenin, costă însă doar 5 dolari.

Banii vor ajunge la organizaţia catolică Caritas, care îi va redistribui rezidenţilor din zonele afectate de valul de noroi toxic scurs în luna octombrie din rezervoarele fabricii de alumină de la Ajka. Autorităţile au anunţat atunci că zece oameni au murit, alţi 100 au fost răniţi şi mulţi au rămas fără locuinţe, pagubele provocate de dezastru fiind estimate la zeci de milioane de euro.  

Ne puteți urmări și pe Google News