UNESCO a prezentat trei rapoarte referitoare la presă. HOROSCOPUL LUI DOM’ PROFESOR  

UNESCO a prezentat trei rapoarte referitoare la presă. HOROSCOPUL LUI DOM’ PROFESOR   

Primul raport, intitulat: Agravarea atacurilor, noi modalități de apărare: ultimele dezvoltări în lupta pentru protejarea jurnaliștilor și încetarea incriminării face un bilanț al evoluției în materie de siguranță a jurnaliștilor între 2014-2018. Se semnalează o creștere cu 18% a asasinatelor în rândul jurnaliștilor față de anii precedenți: 495 asasinate, față de 418 între 2009-2013. Raportul precizează că 88% dintre crime nu au fost elucidate până în prezent.

26 noiembrie

 

Ne puteți urmări și pe Google News

UNESCO a prezentat trei rapoarte referitoare la presă. HOROSCOPUL LUI DOM PROFESOR

 

Pe 26 noiembrie s-au născut Norbert Wiener, regina Maud, Tina Turner, Eugen Ionesco, Stelian Olaru, Mihail Drumeş, Ivan Patzaichin, Francisc Vaştag, Ella Constantinescu, Ioana Bentoiu, Dana Ciocârlie.

Pe 26 noiembrie sunt, în calendarul creștin-ortodox, Sf. Cuvioşi Stelian Paflagonul, Alipie Stâlpnicul şi Nicon. Nimic în ”Kalendar”

 

„Sfântul Stelian e ţinut ca să trăiască copiii mici, pentru facerea şi creşterea copiilor” Antoaneta Olteanu, CPR, 2001, pagina 497. De acum și până pe 3 ianuarie, tristețea mea este mare, v-am explicat altădată ce și cum.

 

 

„Evenimentul Zilei” din 26 noiembrie 1966 a fost că Preşedinele Franţei, Charles de Gaulle, a inaugurat prima centrală hidroelectrică care utiliza energia mareelor. O construcţie inginerească excelentă! De Gaulle a exclamat, atunci: „Vedeţi, dacă vrem, putem!” Sintagmă transformată, ani mai târziu, de multilateral dezvoltatul Bernard Tapie în reclamă pentru ciubotele lui sportive, ADIDAS. Poate, de aceea l-au băgat la pârnaie, nu se fură vorbele unui om ca de Gaulle...

 

Dragi lupi, padawani și hobbiți, vă anunț oficial că am închis pustnicia, nu mai primesc pe nimeni în vizită. S-a făcut frig, plouă, așa că vă rog să mai stați pe la casele domniilor voastre. Știu că este ”so social” să veniți să mă vizitați în Prahova submontană, dar, gata! Ziua este scurtă, noptea se lungește, este timp de citit cărți bune, de băut ceai Darjeeling și de vizionat filme vechi și bine făcute.

 

Oricum, eu făceam ca Nastratin Hogea. Nu știți cum primea el musafirii? Nu la el acasă, că era sărăcie mai mare chiar ca la mine, dar odată a fost pus de șah, istoria noastră se petrece în Persia, la Isfahan, să aibă grijă de pelerinii care doreau să viziteze și să se reculeagă în marea moschee a șahului. Am vizitat-o și eu, este imensă, ca mai tot ce se construia în vechime în Asia.

Nastratin și-a pus cel mai frumos caftan și a început să primească pelerinii. ”Ai mai fost pe aici?” ”Nu!” era răspunsul. ”Ia o ceașcă de ceai!”. ”Ai mai fost pe aici?” întrebă Nastratin alt pelerin. ”Da!” a fost răspunsul ”Ia o ceașcă de ceai!”

Un ucenic care mergea în spatele lui l-a întrebat pe Nastratin Hogea care este înțelesul faptului că atât la cei care mai fuseseră, cât și la cei care nu mai vizitaseră moscheea le-a oferit, la fel, o ceașcă de ceai. Raspunsul lui Nastratin nu s-a lăsat așteptat: ”Ia o ceașcă de ceai!”

 

Dar iată ce informație mi s-a părut interesantă, am verificat, în presa românească nu există:

 

UNESCO a prezentat trei rapoarte referitoare la presă în cadrul celei de-a 40-a Conferințe generale de la Paris.

 

Primul raport, intitulat: Agravarea atacurilor, noi modalități de apărare: ultimele dezvoltări în lupta pentru protejarea jurnaliștilor și încetarea incriminării face un bilanț al evoluției în materie de siguranță a jurnaliștilor între 2014-2018. Se semnalează o creștere cu 18% a asasinatelor în rândul jurnaliștilor față de anii precedenți: 495 asasinate, față de 418 între 2009-2013. Raportul precizează că 88% dintre crime nu au fost elucidate până în prezent.

Studiul examinează și evoluția amenințărilor contra profesiei, în special atacurile și hărțuirile online care afectează într-o manieră disproporționată jurnalistii și, mai ales, jurnalistele și aduc prejudicii libertății de exprimare. Raportul subliniază însă și angajamentele din ce în ce mai multe în favoarea protejării media prin implementarea unor mecanisme de supraveghere, prevenire, urmărire în justiție și de protejare a celor amenințați. În lumea întreagă au apărut grupuri care cooperează pentru ameliorarea siguranței jurnaliștilor, cu participarea guvernelor, a universităților, ONG-urilor, a unor organisme regionale și interguvernamentale.

Al doilea raport UNESCO se intitulează Accesul la informație: o nouă promisiune pentru dezvoltarea durabilă și trece în revistă ultimele dezvoltări legislative și efectele lor concrete, dar și evoluția normelor și practicilor internaționale în materie de acces la informație. În raport sunt analizate noile provocări digitale și posibilitățile de acces la informație.

Al treilea raport se intitulează Alegerile și presa în era digitală și descrie trei tendințe convergente care afectează media și procesele electorale în era digitală: creșterea fenomenului dezinformării, agravarea atacurilor contra jurnaliștilor și perturbările legate de utilizarea tehnologiilor informației și comunicării în procesul electoral. Oferind răspunsuri pertinente pentru provocările de astăzi, studiul este folositor statelor, celor care organizează alegerile, media, jurnaliștilor, societății civile, sectorului privat, universităților și persoanelor private. În studiu se oferă răspunsuri posibile pentru păstrarea libertății și integrității presei, în condițiile desfășurării proceselor electorale într-un mediu digital din ce în ce mai extins.

 

Toate bune și frumoase, intențiile sunt bune. Dacă mă uit pe forumuri, le dau dreptate. Să ne amintim că drumul spre infern este pavat cu intenții bune? Bună întrebare!

 

Nu prea am somn, de fapt m-am obișnuit să mă duc la culcare la ”ore imposibile” cum spune un prieten din redacție, așa că o să caut în filmoteca mea un film vechi și bine făcut, poate o comedie cu Fernandel, sau Louis de Funes, sunt la ora de franceză, sau ”Gentelmanul din Cocody” o comedioară, reclamă turistică, ba reclamă bine merci, cu Jean Marais și Liselote Pulver în jungla africană. În unele momente îmi amintește de aventurile mele de pe acolo, unele au fost comedii în toată regula, altele... nu prea!

Ce să mă uit la film, mai bine iau cățelușa Mitza-Bitza Lupe de Grande în brațe, adoră să stea în brațe și o să mă așez pe fotoliul balansoar în fața sobei. În tăciunii aprinși strălucesc amintirile mele, care bat zece filme.

 

Sau, totuși, nu citesc mai bine câteva poezii? Prevert, favoritul meu. Mă hotărăsc eu, astăzi este mâine, pentru că mereu și mereu avem speranța că mâine este o altă zi!

 

 

☼    ♂     ♀             HOROSCOP   26 noiembrie 2019

 

BERBEC  Dimineaţa, dacă nu poţi rezolva ceva, amână!  Sigur, dacă depinde de tine şi nu este ceva obligatoriu. Uneori situaţiile se rezolvă de la sine pentru că timpul găseşte cele mai bune soluţii! În activitatea proprie întâlneşti oarecare opoziţie, ca o pernă moale umflată cu aer, care încearcă să-ţi frâneze rapiditatea. Însă, daca ai ceva sentimental greu de rezolvat, incerca acum, poate va merge ca pe roate.

TAUR  Configuraţia astrologică te avantajează în folosirea iscusită a unor veşti sau informaţii. Nu te avantajează lucrurile serioase, grave, sobre. După program, puţină distracţie nu îţi strică! Ai dori să obţii „ceva” de la „cineva”!  Fii calm,  şi prudent şi nu uita umbrela acasă! Cu toate ca gândesti prin o anumita logica, te miri ca nu mai intelegi ce se intampla in jurul tau; probabil ca interesele personale primeaza. Cu siguranţă ca nu iti face nici o placere sa te implici din nou, azi, in rezolvarea unei crize, mai ales ca ştii cum se vor defasura lucrurile!

GEMENI  Promisiunea succesului îţi dă aripi şi cu toate că te-ai pregătit astăzi pentru o activitate obişnuită, veştile de ultimă oră îţi oferă motivele pentru un efort sporit, mai toată ziua! Se pare ca primesti niste propuneri interesante, dar trebuie sa dai dovada de prudenta. Sfatul meu este să fii mai atent decât de obicei la tot ceea ce înseamnă parteneriat, fie că este vorba de afaceri, fie de dragoste, sau de amândouă. O informaţie te luminează la propriu şi la figurat. Nu te grăbi, însă, ca să tragi concluzii. Supravegheză-ţi regimul alimentar.  Mănâncă mai puţin şi mai des şi evită factorii alergeni.

RAC   Nu fii comod, dă-ţi silinţa, ai o mare oportunitate să te faci remarcat în ochii celor dragi. În registrul benefic, desigur. Profită de prilej şi pune la punct unele probleme de comunicare.  Conjunctura favorizează nativii care activează în media, comerţ, transporturi, educaţie şi turism. Ai tendinta, pentru unii supărătoare, de a fi permanent în ofensivă, să ţii la părerea ta. De la o vreme ai părerea ca toata lumea te vorbeşte pe la spate. Adevarul este ca nu te poti concentra si ca-ti scapa aspecte esentiale.  Astăzi ai, totuşi, o perioadă bună...

LEU   Coordonatele zilei de azi trebuie să fie fermitatea şi politeţea, la serviciu, acasă, sau în familie. Nu ceda uşor, ai dreptate şi stelele ştiu acest lucru. Fă-i să ştie şi pe cei din jur! Niciodată nu eşti suficient de abil social, nu speculezi oportunităţile. Poate că astăzi şi în perioada următoare poţi să faci o alianţă cu un Geamăn speculant şi tare în gură, sau cu un Scorpion veninos şi răzbunător. Sau cu orice altă fiară din zodiac, dar mare atenţie să nu fi înţepat sau muşcat în derularea procesului. Majoritatea sunt veninoase! Şi chiar şi Leii suferă! Ai o perioadă interesantă... vorba înţeleptului chinez, poate poţi profita de ea!

FECIOARA   Astăzi, mai toată ziua ţi se dă dreptate. Tragi concluzia că nu ai pierdut degeaba timpul şi că experienţa contează! Domeniul sentimental e bine aspectat, pe total o zi liniştită, plăcută! Ceva migrene astăzi din cauza unor tensiuni neaşteptate în anturaj. Le rezolvi cu diplomaţie şi treci mai departe. Nu te repezi să tragi concluzii dupa barfe, zvonuri si intrigi. Totuşi, nu este o zi critică, ceea ce te fereşte parţial de extreme, de neplăceri. Stăpâneşte-ţi pornirile extravagante sau excesiv de vanitoase. Nu cheltui sub impulsul momentului.

BALANŢA  Între tine şi reuşită mai este un obstacol, un prag de trecut. Cu toate că oboseala cronică te-a ajuns din urmă, continuă cu dinamism, dispui încă de o mare rezervă de energie pozitivă. Atenţie la vremea schimbătoare, la ploaie, în primul rând! Poţi să te duci la cumpărături, sigur, este o activitate plăcută, dar programează exact ceea ce vrei să achiziţionezi. Adică, mai practic, fă o listă de cumpărături, pentru că „verba volant, scripta manet”!

SCORPION   Dimineaţa te doare capul din cauza discuţiilor fără rost. Parcă ar fi terapie de grup, nu o discuţie normală între oameni respectabili! Însă, seară bună, cu o întâlnire care îţi face plăcere. Aspecte minore benefice te avantajeaza esential în lămurirea, în clarificarea, unei situaţii familiale în cursul unei convorbiri la mobil. În a doua parte a zilei, stai acasă, nu te duce în oraş.  Poţi petrece o seară plăcută în compania unui roman poliţist... sau un DVD. Neapărat, Agatha Cristie! Şi tot neapărat, Hercule Poirot!

SĂGETĂTOR   O zi dedicată acţiunii, reacţiei, intervenţiei. Timpul proiectelor a trecut, acum trebuie să realizezi ce ţi-ai propus cu tenacitate şi fără a ţine cont de comentariile „comice” răuvoitoare. Astazi trebuie doar sa zici multumesc, pentru ca treci printr-o perioada in care ajutorul vine de unde nici macar nu te aşteptai! Trebuie, însă să nu faci o regulă din această situaţie de excepţie, să nu mai aştepţi ajutor, că nu mai vine, sa te bazezi mai mult pe propriile forte si sa faci planuri serioase de viitor, poate chiar să te gandesti la un nou proiect!

CAPRICORN Eşti ca o floarea de cactus dăruită de stele cu bunătate, bun simţ şi umor. Astăzi trebuie să renunţi la reţinere, „siguranţa personală” şi să arăţi celor dragi calităţile tale deosebite. Se poate spune, dupa configuraţia astrologică, că te bucuri de o zi întreagă de influente favorabile în sensul că nu o să ai niciun necaz mare! O anumita confuzie sentimentala poetica stă bine unei persoane indragostite, dar ia bine aminte sa nu devina o a doua natura a ta!  Există o legătură logică, cauzală, în viaţa ta. Limitează-te doar la activităţile de rutină şi evită eforturile şi deplasările care nu sunt absolut necesare.

VĂRSĂTOR  Astăzi călătoreşti în timp, faci o excursie în istorie. Jumătate din tine regretă timpurile glorioase, iar cealaltă jumătate face planuri temerare de viitor! Pe total, o bază bună pentru succes! Foloseşte-ţi gândirea limpede de astăzi la sinteza ultimelor evenimente care te interesează. Stelele spun, la fel ca un bătrân călugăr sihastru, ca prea multă insistenţă nu are niciun rezultat, pe cand cumpătarea aduce succesul. Nu insista inutil, dar nici nu renunţa când nu trebuie! Viata e o permanenta infruntare de interese, asa incat trebuie sa dai dovada de multa inteligenta si de putin noroc in promovarea scopurilor.

PEŞTI Dimineaţa este mai densă, obositoare, dar seara pare relaxantă şi liniştită. Ca să fie aşa, asăzi nu intra in discuţii inutile cu Scorpionii sau Leii, în general cu alte semne de apă şi cu cele de foc! Evită discuţiile lungi şi fără rost, dar nu fi concis ca un automat care spune ora. Pildele, povestiorele, bancurile şi mai ales tăcerile cu subânţeles sunt mai grăitoare decît o mie de discursuri meşteşugite! Evită să te enervezi din lucruri de nimic, fii constructiv în tot ce faci. Nu lua hotărâri când eşti iritat – mai bine lasă lucrurile să se rezolve singure!