Mihai Albu ar putea fi primul român care o încalţă pe Victoria Beckham

Mihai Albu ar putea fi primul român care o încalţă pe Victoria Beckham

Renumită pentru bunul gust vestimentar, evident atât în apariţiile publice, cât şi în creaţiile care îi poartă numele, Victoria Beckham l-a descoperit pe designerul român care creează cei mai frumoşi şi, totodată, cei mai preţioşi pantofi, scrie publicaţia britanică Daily Mail.

Pe Mihai Albu îl cunoaştem şi după renumele de "arhitectul de pantofi", câştigat datorită creaţiilor sale care, după unii, par că sfidează gravitaţia. Tocul stiletto a fost la modă încă din 1954, de când Roger Vivier l-a prezentat într-o defilare Dior, însă designerul român a îndrăznit să privească mai sus şi să dubleze înălţimea celor 14 cm clasici ai stiletto-ului. Pantofii lui Mihai Albu se ridică la ameţitorii 31 cm şi, în afară de aceasta, sunt reale opere de artă.

Contactat de evz.ro, designerul spune că a aflat cu surprindere despre "colaborarea" sa cu Victoria Beckham, mai ales că pantofii care fac subiectul articolului din cotidianul britanic au fost lansaţi de prea puţin timp pentru a căpăta o notorietate atât de mare.

Exagerare jurnalistică "Probabil că au fost văzuţi de cineva în timpul lansării de la sfârşitul săptămânii trecute şi, ştiind-o pe Victoria o împătimită a pantofilor cu toc, i-au expus posibilitatea de a-şi achiziţiona unii. Eu încă nu am primit niciun semnal din partea ei", ne-a declarat designerul, care califică articolul din presa britanică drept o "exagerare jurnalistică".

Ne puteți urmări și pe Google News

Tot el infirmă şi preţurile etalate de Daily Mail, care scrie că "Într-o ţară unde salariul mediu este de 450 de lire sterline, el (Mihai Albu - n.r.) îşi vinde o pereche de pantofi cu până la 1.200 de lire sterline".

Designerul ne explică, uşor amuzat, că într-o ţară cu o economie în declin, cum este România, este imposibil să vinzi pantofi la astfel de sume precum cele vehiculate de jurnaliştii britanici. În plus, salariul mediu pe economie în România este, conform INS, echivalentul în lei a 315 lire sterline.

"Pantofii mei valorează între 200 şi 400 de euro, iar aceia despre care se vorbeşte în articolul respectiv nici măcar nu sunt de vânzare. Îi folosesc pentru prezentări şi la expoziţii. Diferenţa de preţ este făcută, în afară de materialele folosite, de manoperă",mai spune artistul. Deconstructivism arhitectonic, pe catwalk

Pentru creaţiile sale, Mihai Albu foloseşte piele, pe care o încrustează cu bijuterii, pene şi oglinzi, transformându-şi lucrările într-o reală simfonie a iubirii dintre femeie şi pantofii cu toc.

„Această ultimă colecţie s-a bazat pe ideea juxtapunerii diferitelor elemente constructive ale pantofului. În primul rând, trebuie să se ştie că nu este vorba despre toc de 30 de cm, ci de întreaga înălţime a pantofului, pe care l-am creat ca o suprapunere, o alăturare deconstructivistă. Astfel, elementele de arhitectură au fost transpuse pe designul de obiect. Am creeat ideea de haos controlat”, a explicat Mihai Albu.

Reportajul Daily Mail se încheie cu fragmente ale interviului acordat de către designer în urmă cu o sptămână, în acesta mărturisea că formaţia de arhitect nu îi dă pace nici în designul de pantofi, iar ca surse de inspiraţie şi-a ales două nume grele, scuptorul Constantin Brâncuşi şi arhitectul spaniol Antonio Gaudi.