Un român, în naţionala de karate a Italiei

Un român, în naţionala de karate a Italiei

Românul Ştefan Dragoş Onu, în vârstă de 19 ani, a continuat pasiunea pentru karate a tatălui său, iar în urmă cu cinci ani, după ce a primit centura neagră, a intrat în elita luptătorilor profesionişti.

Tânărul stabilit în Italia împreună cu familia se pregăteşte să termine liceul şi o şcoală renumită de bucătari. În paralel, participă şi la concursuri de karate, regionale, naţionale şi internaţionale, de unde pleacă mereu cu medalii.

Familia Onu este originară din Piatra Neamţ. În anul 1992, Gelu Onu, tatăl lui Ştefan, a plecat în Italia. În primii ani din viaţa fiului său, Gelu a muncit în străinătate şi abia în 1997 a reuşit să-şi aducă întreaga familie în peninsulă.

În cei aproape 20 de ani trăiţi în Italia, familia Onu a trecut prin momente grele, dar satisfacţiile aduse de Ştefan au compensat sacrificiile. "Mi-am mâncat tinereţea în Italia, dar în final nu pot spune că îmi pare rău. Suntem departe de ţară, în ultimul timp mergem mai rar. Ne-am integrat aici şi nici nu cred că ne vom întorce dacă lucrurile merg ca acum. Mândria noastră e băiatul, Ştefan", recunoaşte Gelu Onu.

Pasiunea pentru karate i-a fost inspirată de către tată care a practicat acest sport înainte de 1989. Situaţia din România de la acel moment nu i-a permis însă să-şi dezvolte pasiunea. "Ştim cu toţii, cei care am trăit acele vremuri, că sporturile de acest tip nu erau încurajate. Mie mi-a plăcut de atunci şi dacă aveam posibilitate, cu siguranţă îl practicam în mod organizat. Sunt bucuros că fiul meu a avut această pasiune. Încă de când avea trei ani l-am dus la sală să vadă antrenamentele".

La vârsta de numai 14 ani, tânărul a primit centura neagră, 1 dan. "Ştefan a luat examenul de centura neagră cu votul maxim. Foarte important a fost faptul că voturile au fost obţinute în prezenţa marelui maestru japonez Hiroshi Shirai. Acesta este considerat unul dintre cei mai mari maeştri ai stilului Shotokan. Imediat, au urmat participări la diferite concursuri regionale şi internaţionale, la toate stilurile, kumite semiliber şi liber şi kata. A obţinut şi multe medalii. L-am însoţit aproape peste tot şi recunosc că mi-a adus mare bucurie", mai spune tatăl băiatului.

"Chiar şi cu degetul rupt, ar fi continuat lupta până la victorie"

Ştefan a dat dovadă de multă pasiune pentru acest sport şi într-o ocazie a dovedit că are o dorinţă extraordinară de a nu se da bătut. "La un concurs important, la Florenţa, ajuns în finală şi conducea cu 3 la 1. Era aproape sigură victoria. La una dintre mişcări şi-a agăţat degetul mic de la piciorul drept în mâneca adversarului şi după o mişcare executată şi l-a rupt. Nu a dat de înţeles ce s-a întâmplat şi a ales să continue. Însă, unul dintre arbitri a observat şi a întrerupt partida. A fost dus la spital. El, după capul lui, chiar şi cu degetul rupt, ar fi continuat lupta până la victorie".

Ştefan Onu a participat nu doar la concursuri tradiţionale de kata şi kumite de karate, ci şi la diferite spectacole sportive sau demonstraţii. A fost citat şi în presa locală italiană. "La unul dintre concursuri a spart o placă de lemn pe care toţi ceilalţi nu reuşiseră să facă. Am avut şi ocazia să citesc despre el în ziarele italiene. Scria: Ştefan Onu, românul care apără culorile azzure".

Românul, convocat pentru antrenamente la naţionala Italiei

Rezultatele sale au atras atenţia celor din lotul naţional al Italiei şi a fost convocat pentru antrenamente. Nu s-a gândit niciodată dacă ar putea candida şi pentru naţionala română.

Ştefan îşi continuă antrenamentele de trei ori pe săptămână la Pistoia, la clubul unde a ajuns să se antreneze împreună cu maestrul său, la grupele de copii. "Rezultatele bune l-au propulsat pe plan local şi naţional. La Pistoia a început să ţină antrenamente la grupele mai mici, împreună cu maestrul său, iar pe plan naţional a fost convocat pentru antrenamente la lotul Italiei. Nu sunt încă foarte lămurit dacă poate reprezenta Italia. La România încă nu m-am gândit. Dar mi-ar plăcea să contactăm, în viitor, pe cineva din federaţie", recunoaşte tatăl lui Ştefan Onu.

Proiectele apropiate de viitor sunt legate de şcoală. Ştefan va susţine în acest an examenul de bacalaureat şi va termina o şcoală de management "alberghier" cu specializarea management gastronomic. "Ştefan face cursuri de gastronomie la o şcoală renumită din Toscana, unde se pregăteşte pentru a putea lucra în gastronomie, iar diploma i-ar permite să se angajeze chiar şi în marile restaurante. Când şi şcoala şi sportul aduc satisfacţii maxime, nu ne putem declara decât cei mai fericiţi părinţi".

PALMARES 2001 - la vârsta de 11 ani a început să practice karate în Italia; 2002 - cupa şi locul 2 la campionatul regional Toscana; 2003 - examen centura verde; - locul 2 campionatul regional Toscana; 2004 - examen centura albastră; - medalia de argint la campionatul regional Toscana; 2005 - examen centura maro; - prezent la campionatele regionale, provinciale, naţionale si europene, unde a luat 3 medalii de aur si 3 de argint; 2006 - examen centura neagră, cu mestrul Hiroshi Shirai, cu maxim de voturi; - a participat la concursul de KATA si KUMITE clasat primele 3 locuri; - campionatul national "AICS", unde s-a clasat pe primele locuri. A obţinut 2 medalii de argint; 2007 - locul 3 la trofeul MUKOSAN la KUMITE 2008 - diverse competiţii KATA şi KUMITE; 2009 - locul 2 la campionatul "AICS"; - intră în lotul naţional al Italiei şi se clasează pe primul loc cu echipa din Pistoia, la campionatul naţional pe echipe.

Andi Rădiu, corespondenţă din Italia

Ne puteți urmări și pe Google News