Un nou caz Crulic. Un deținut român a murit în Italia după 50 de zile în greva foamei
- Simona Mătieș
- 15 mai 2012, 15:35
Un român aflat într-o închisoare din Italia a murit după ce a petrecut 50 de zile în greva foamei. Închis pentru mai multe infracțiuni în penitenciarul Lecce, Virgil Cristian Pop și-a susținut mereu nevinovăția și dorea să atragă atenția autorităților asupra cazului său.
Potrivit presei italiene, deținutul român în vârstă de 38 de ani a decedat într-un spital din sudul Italiei, după 50 de zile de greva foamei, gest prin care protesta față de încarcerarea sa pentru infracțiuni pe care nu le-ar fi comis.
Poliția a început o anchetă legată de moartea lui Cristian Virgil Pop. Românul a fost închis la Lecce la sfârșitul anului trecut, fiind condamnat pentru furt și alte infracțiuni. A intrat în greva foamei la sfârșitul lunii martie, pentru a atrage atenția asupra cazului său. Cristian Virgil Pop a rămas drastic în decizia sa. Nu se atingea de mâncare și cerea obsesiv să discute cu un judecător care să îl elibereze. Un medic de la spitalul penitenciarului a povestit pentru publicația italiană "La Gazzetta del Mezzogiorno" că românul și-a smuls acul de la perfuzie din braț. "În fiecare zi, îl vizitau un medic și un psiholog, încercam să îl convingem să renunțe. Dar el era decis să ducă protestul său până la final", a spus doctorul Sandro Rima
Bărbatul fusese închis pentru daune provocate proprietăţii private. Autorităţile italiene au deschis o anchetă pentru elucidarea circumstanţelor acestui caz tragic. Povești tragice, similare cu cea a românului ”Există aici multe poveşti asemănătoare cu cea a lui Virgil Pop, mulţi sunt în aceleaşi condiţii, 30 sau poate 40 sunt în greva foamei. Unii protestează pentru că vor să fie transferaţi, alţii se declară nevinovaţi, aproape toţi sunt străini", spune directorul adjunct al închisorii din Lecce, Giuseppe Renna. Pop se afla la închisoare din anul 2000, ispășind o pedeapsă de 18 ani. Anterior a fost în detenţie în alte închisori, precum cea din Avellino (sud-vest), unde, spune Renna, ”nu s-a adaptat niciodată”, iar de un an se afla în penitenciarul din Lecce, unde sunt, acum 1.400 de deţinuţi. ''S-a declarat nevinovat, nu avea posibilitati economice mari şi nu avea nici familie. Noi îl ajutam cum puteam şi chiar şi voluntarii au încercat să-l ajute. Adevărul este că închisoarea ajunge în atenţia presei doar atunci când se întâmplă astfel de lucruri. Dar noi, la fel ca toţi, trebuie să ne luptăm în fiecare zi, fără a avea posibilităţi economice, cu mii şi mii de probleme”, a afirmat Renna.
''Aici, ca în toate penitenciarele din Italia există numeroşi deţinuţi cu probleme psihiatrice, care ar trebui să fie urmăriţi în structuri adecvate”, a explicat Renna. ”Virgil a avut un trecut apăsător în ceea ce priveşte detenţia, deoarece nu s-a adaptat în nicio instituţie”, povestește directorul adjunct.
Cazul aminteşte de un alt român, Daniel Claudiu Crulic, decedat la începutul anului 2008, într-o închisoare din Cracovia, dupa ce a stat două luni în greva foamei, susţinând că este nevinovat. Autorităţile române au aflat de acest caz abia după moartea barbatului. În urma scandalului iscat în jurul cazului, ministrul de atunci de Externe, Adrian Cioroianu, a demisionat, iar consulul român la Varșovia a fost sancționat. MAE cere explicații Ministrul român de Externe, Andrei Marga, şi-a exprimat, ieri, la Bruxelles, regretul faţă de decesul unui cetăţean român în Italia şi a dat asigurări că autorităţile române urmăresc cu atenţie acest caz. ''Sunt nevoit să mă refer şi la un fapt petrecut foarte recent şi care a venit abia azi pe scenă: în Italia a decedat un cetăţean român. Sigur, datoria noastră este să vedem ce se întâmplă cu cetăţenii noştri şi sperăm să se întâmple numai lucruri bune. Regretăm foarte mult acest eveniment. Din punct de vedere instituţional, trebuie să spunem că, până la această oră, datele arată că autorităţile italiene nu au semnalat undeva - vreun consulat, ambasada sau vreun factor de decizie din România - cu privire la arestarea lui”, a precizat ministrul citat de corespondentul Agerpres. ”Vom urmări întreaga situaţie şi vom oferi toate informaţiile de rigoare, de îndată ce le primim. Suntem în legătură cu cei de acolo şi am sesizat şi autorităţile italiene pentru a vedea ce s-a întâmplat'', a mai spus ministrul Andrei Marga, după reuniunea Consiliului Afaceri Externe (CAE).