Virologul Marc Van Ranst a tras un semnal de alarmă privind recomandarea păstrării unei distanțe de un metru și jumătate între oameni, în conformitate cu regulile „distanțării sociale”, informează lesoir.be. În opinia sa, aceasta ar trebui să fie „una dintre întrebările care trebuie discutate”. Marc Van Ranst este virolog și epidemiolog belgian la Katholieke Universiteit Leuven și la Institutul Rega pentru Cercetări Medicale.

Marc Van Ranst a reacționat, astfel, la un nou studiu realizat de Institutul Tehnologic din Massachusetts (MIT) referitor distanța la care s-ar transmite COVID-19. Într-o atmosferă caldă și umedă, acestea ar putea forma chiar un nor care s-ar extinde până la opt metri.

Prin urmare, întrebarea este dacă este întotdeauna este sigur să păstrăm distanța de „doar” un metru și jumătate distanță. Marc Van Ranst a subliniat că majoritatea țărilor cer în prezent păstrarea distanței sociale de minim 1,5 metri. În opinia sa, această regulă nu se va schimba prea curând dar ar putea exista modalități mai inteligente de a aborda această problemă. 

Omul de știință a vorbit și despre rezultatele studiului. „Particulele pot într-adevăr să depășească un metru și jumătate. Dar riscul de contaminare este proiectat în acest prim metru și jumătate „, a concluzionat el.