UPDATE. Omul de afaceri argeşean Cătălin Spătaru şi liderii grupului infracţional acuzat de evaziune fiscală şi spălare de bani prin care a fost produs un prejudiciu de aproximativ 20 de milioane de euro, Mihai Gheorghe şi Mihai Ion, au fost daţi, în această dimineață, în consemn la frontieră.
Potrivit şefului Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate (SCCO) Mehedinţi, Petri Althamer, pozele şi datele celor trei au fost distribuite în punctele de trecere a frontierei. Pe numele celor trei au fost emise ieri dimineaţă mandate de aducere, dar în urma percheziţiilor făcute de ofiţerii de la Crimă Organizată şi de jandarmi, aceştia nu au fost găsiţi la domiciliile lor din Strehaia (Mehedinţi) şi din Piteşti (Argeş).
Procurorii DIICOT şi poliţiştii de la Crimă Organizată anchetează 34 de persoane din Strehaia, dar şi din judeţele Hunedoara, Timiş, Argeş şi Cluj, în urma a 30 de percheziţii care au avut loc ieri dimineaţă.
Liderii grupării, doi ţigani din Strehaia, Gheorghe şi Ion Mihai, au înfiinţat 5 firme, apoi s-au înţeles cu administratorii a 50 de societăţi comerciale şi, în schimbul unui comision de 10%, au emis facturi fiscale fictive, în scopul diminuării taxelor şi impozitelor aferente bugetului de stat.
Prejudiciul cauzat prin evaziune fiscală şi spălare de bani este estimate la peste 20 de milioane de euro.
A fugit în lume
Unul din "partenerii" ţiganilor este şi PSD-istul Cătălin Marian Spătaru, 37 de ani.
Omul de afaceri a dispărut de acasă vineri, probabil avertizat. Spătaru este nepotul fostului secretar general MAI (şi fost comandant al IPJ Argeş) actualmente şef al Poliţiei Vâlcea, Ioan Stoica.
După ce în 2008 – 2009 a reabilitat în Argeş mai multe drumuri fără licitaţie, şi-a mutat majoritatea lucrărilor de asfaltare şi construcţii în Olt. Tânărul are o avere impresionantă. Deţine în Piteşti, pe lângă alte proprietăţi, două benzinării, o parfumerie şi un hotel.
Este asociat în patru companii. Prima, Cellyro SRL, pe care funcţionează benzinăriile, şi-a deschis-o la 18 ani. În 2003, când a inaugurat General Trust Argeş, Spătaru şi-a descoperit vocaţia, construcţiile de drumuri.
Compania de drumuri a lui Spătaru are o cifră de afaceri de peste 10 milioane de euro, 248 de salariaţi, şi nicio restanţă la stat.
Profitul înregistrat anul trecut nu este în cifrele oficiale aşa de spectaculos, ajungând la aproape 20.000 de euro.
Seifuri, arme, maşini de lux
În urma percheziţiilor la domiciliile romilor din Strehaia au fost ridicate trei seifuri, mai multe arme, cinci maşini de lux, printre care un Lexus şi un BMW X5.
Din casa fostului şef al Gărzii Financiare Hunedoara, Petrică Toma, dus la audieri împreună cu fiul său, Silvan, patronul echipei de fotbal FC Hunedoara, şi cu fostul susţinător al echipei, Gheorghe Uscatu, au fost ridicaţi 600.000 de lei.
De asemenea, un nepot al celebrului manelist Leo de la Strehaia a fost şi el dus la audieri.