Evenimentul Zilei > Actualitate > Un primar român a ajuns pe Mont Blanc. A dus cu el steagul oraşului său şi cel al României
Un primar român a ajuns pe Mont Blanc. A dus cu el steagul oraşului său şi cel al României

Un primar român a ajuns pe Mont Blanc. A dus cu el steagul oraşului său şi cel al României

Primarul municipiului Brad a reuşit marţi dimineaţă să ajungă pe cel mai înalt vârf din Europa Centrală şi de Vest – Mont Blanc (4.810 m). După o ascensiune de aproape trei zile, urmează o coborâre la fel de lungă şi chiar mai periculoasă. Florin Cazacu a făcut declaraţii pentru „Evenimentul zilei” dintr-un popas al coborârii situat la peste 4.500 de metri altitudine.

„Nu pot spune că am cucerit Mont Blanc-ul. De fapt, nu poţi spune niciodată că ai cucerit un munte, ci doar că muntele ţi-a îngăduit să urci pe el. Atâta tot. Dedic această, să-i zicem, reuşită prietenului meu Vasile Alba, cel care ne-a insuflat tuturor din grupul nostru dragostea pentru munte”.

Florin Cazacu (51 de ani) este montaniard de relativ puţină vreme. Spune că anul trecut, după ce, de mai multe ori, prietenul său Vasile Alba, un vechi iubitor al muntelui, i-a tot povestit despre ce înseamnă un traseu montan, sau escaladarea unui vârf, a decis, împreună cu mai mulţi prieteni să urce pe toate vârfurile din România care depăşesc 2.500 de metri. Şi au reuşit. 

O ascensiune periculoasă

„Trebuia să venim aici, pe Mont Blanc, cu o oarecare pregătire. Prima parte a acestui munte seamănă cu cea din munţii noştri. Ce-a de-a doua este extrem de dificilă pentru că e stâncoasă şi extrem de abruptă. Cea de-a treia parte e doar gheaţă şi zăpadă. Am plecat în ultima etapă a ascensiunii azi noapte la ora 02.00 pentru a avea terenul îngheţat. Am trecut pe o porţiune în care poteca are doar 30 de cm lăţime, iar în stânga şi în dreapta e câte un hău adânc de sute de metri. Am vrut să vin pe Mont Blanc pentru că de mic copil am citit mult despre acest munte. Am venit în această expediţie, de toţi, şapte prieteni: doi ne-aşteaptă jos, în Chamonix, iar alţi trei au renunţat pe traseu, din cauza unor probleme de sănătate. La 3.000 de metri, lipsa oxigenului provoacă probleme unora. Am ajuns pe vârf eu şi Radu Pavel, poliţist în Brad. Am dus cu noi steagul Bradului şi drapelul României. Am lăsat un steag micuţ pe o cruce amplasată pe vârf”, a declarat Florin Cazacu. 

Coborâre în trei zile
Primarul Bradului şi prietenul său, Radu Pavel, sunt primii brădeni care au reuşit să ajungă pe Mont Blanc. Ieri, în jurul orei 11.00 (ora României), cei doi au început coborârea. „Când ajungi pe un vârf, ai făcut doar jumătate de călătorie. Cealaltă jumătate este şi mai grea, pentru că se adună oboseala. Avem şi o porţiune verticală care e şi mai periculoasă la coborâre. La noapte o să dormim în holul refugiului Gouter, pentru că toate locurile sunt rezervate. Sper ca joi seara să ajungem cu bine la bază. Am întâlnit pe vârf, azi dimineaţă, vreo 60 de persoane, de toate vârstele, bărbaţi şi femei. M-aş bucura dacă, la noi, ar creşte numărul tinerilor care să iubească şi să respecte muntele. Nu ar avea decât de câştigat din asta”, declara marţi, la prânz, Florin Cazacu.