Un politician moldovean sperie Rusia cu "ameninţarea" romilor din România
- Simona Mătieș
- 8 noiembrie 2011, 11:47
În presa moscovită a apărut, azi, o nouă intoxicare, potrivit căreia în Rusia ar putea ajunge, în viitorul apropiat, romi din România, dacă strămutarea lor în Republica Moldova nu va fi limitată de autorităţile locale, scrie "Nezavisimaia Gazeta", citată de Agerpres.
Această temere a fost adusă în presa de la Moscova de liderul social-democrat de la Chişinău Viktor Şelin, care a declarat că partidul său a adresat Uniunii Europene rugămintea de a-şi exercita influenţa asupra conducerii României, care ar finanţa un program de strămutare a romilor peste Prut.
Şelin a afirmat că doar în ultima lună în Republica Moldova au sosit 1.200 de romi, iar alţi 3.500 au solicitat autorităţilor române permise cu ajutorul cărora se vor putea deplasa liber în raioanele de frontieră. "A început mutarea ţiganilor din România în republica noastră. Iar în România sunt 1,9 milioane", a perorat Şelin. Teoria conspiraţiei
Politicianul se teme că dacă toţi aceşti romi se vor muta în Republica Moldova şi vor primi cetăţenie moldovenească - procedura este simplificată pentru cetăţenii români - ei ar putea juca un rol important în alegerile din Republica Moldova, întrucât numărul lor ar fi mai mare decât al electoratului autohton. "La drept vorbind, aceasta este una dintre misiunile programului derulat de Bucureşti", acuză Şelin.
El precizează că un rom în şomaj primeşte de la stat o alocaţie lunară în valoare de 300 de euro şi concluzionează că întreţinerea unei întregi "diaspore" costă scump guvernul României. Romilor li se dau bani pentru a se muta, continuă Şelin. Grănicerii afirmă că fiecare rom ajuns în Republica Moldova deţine o sumă de 2.000 de euro cu care îşi cumpără case vechi la sat, după care mai primesc 3.000 de euro. Romii spun că intenţionează să lucreze în Republica Moldova, de exemplu să pună acoperişuri la case. Dar nimeni nu îi crede, mai ales că cetăţenii moldoveni merg la muncă în Italia sau în Rusia. "Strategie UE"
"În curând romii din România ar putea să apară şi la voi. UE nu ar fi împotrivă să-i mute pe toţi romii săi (între 9 şi 12 milioane) şi există informaţia că ar putea să propună Rusiei cu ocazia întâlnirii UE-Federaţia Rusă de anul viitor. Presa europeană a scris anterior despre asta", a spus Şelin. El i-a comunicat această îngrijorare reprezentantului Uniunii Europene la Chişinău, Dirk Lorenz.
După întâlnire, misiunea UE a făcut o declaraţie în care arată că "delegaţia Uniunii Europene doreşte că iniţieze un dialog cu forţele politice de la Chişinău, cu condiţia respectării principiilor fundamentale, nefiind loc pentru afirmaţii împotriva romilor şi antiromâneşti".