Demisia observatorului algerian Anwar Malek este prima de la începutul acestei misiuni a Ligii Arabe, însărcinată cu prevenirea continuării represiunii.

"Observatorii au fost păcăliţi. Regimul a înscenat şi fabricat cea mai mare parte din ce am văzut pentru a împiedica Liga Arabă să acţioneze împotriva Damascului", a afirmat observatorul pentru televiziune. "Am asistat la un adevărat dezastru umanitar. Regimul nu a comis o singură crimă de război, ci o serie de crime împotriva poporului său", a adăugat acesta, subliniind că situaţia este catastrofală îndeosebi la Homs, epicentrul revoltei împotriva regimului preşedintelui sirian Bashar al-Assad.
Prizonierii, torturaţi

Observatorul a afirmat că regimul nu s-a conformat în niciun punct al planului arab. "Nu şi-au retras tancurile de pe străzi, ci le-au ascuns şi le-au scos din nou după plecarea noastră", a declarat acesta. "Prizonierii sunt torturaţi, niciunul nu a fost eliberat", a mai adăugat Anwar Malek, acuzând regimul de mascaradă, prin oprirea unor persoane pe stradă şi prezentarea lor ca prizonieri eliberaţi în faţa observatorilor.

Totodată, observatorul a acuzat regimul preşedintelui Bashar al-Assad de trimiterea unor spioni şi membri ai serviciilor de informaţii în calitate de şoferi şi escorte, pentru misiune.
"Imediat ce părăsim o zonă, oamenii sunt atacaţi", a asigurat acesta. Liderul Ligii Arabe, Nabil al-Arabi, a denunţat, ieri, atacurile împotriva observatorilor din Siria, considerând regimul de la Damasc responsabil pentru securitatea lor.