Evenimentul Zilei > International > Van Rompuy: Un nou tratat financiar va fi semnat de 26 de state UE, până în martie
Van Rompuy: Un nou tratat financiar va fi semnat de 26 de state UE, până în martie

Van Rompuy: Un nou tratat financiar va fi semnat de 26 de state UE, până în martie

Un tratat european interguvernamental, ce va cuprinde reguli financiare mai stricte, va fi semnat de 26 de state europene, până la începutul lunii martie, a anunţat, azi, în Parlamentul European de la Strasbourg, preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy.

"Cel târziu la începutul lunii martie, tratatul fiscal compact va fi semnat", a spus Van Rompuy. O analiză referitoare la fondurile combinate, destinate împrumuturilor din zona euro, de maximum 500 de miliarde de euro, va fi realizată până atunci", a precizat oficialul european.
Aceste mecanisme vor avea drept scop permiterea unei supravegheri mai atente a cheltuielilor unei ţări membre, în efortul de a preveni o altă criză a datoriilor în zona euro.
Tratament special pentru britanici
Pe de altă parte, preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a declarat că cererea Marii Britanii de a primi un tratament special în cazul serviciilor financiare, la summitul UE de săptămâna trecută, ar fi afectat piaţa unică europeană.

"Marea Britanie a cerut în schimbul acordului său, un protocol special asupra serviciilor financiare, care, în forma ce a fost prezentată, constituia un risc la adresa integrităţii pieţei interne. Acest lucru a făcut să fie imposibil un compromis", a precizat Barroso, în faţa europarlamentarilor.

Acordul interguvernamental ce va fi încheiat "de maximum 26 de state ale UE" nu va fi, însă, suficient în sine, ci va avea nevoie de o susţinere, care să vină din creşterea economică şi a locurilor de muncă din ţările membre, a mai precizat liderul CE.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: