Evenimentul Zilei > Actualitate > Un nou protest la Catedrala mitropolitană din Timișoara
Un nou protest la Catedrala mitropolitană din Timișoara

Un nou protest la Catedrala mitropolitană din Timișoara

Câteva zeci de timişoreni au format azi o „piramidă” umană pe treptele Catedralei mitropolitane în semn de susţinere şi preţuire a mitropolitului bănăţean, ÎPS Nicolae.

Acesta este un nou episod din evenimentele declanşate după data de 20 mai când Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a decis ridicarea dreptului de semnătură al mitropolitului Banatului, pe motiv de boală, şi investirea cu prerogative administrative a subalternului acestuia, episcopul vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei, PS Paisie.
Zeci de timişoreni sunt nemulţumiţi de decizie şi au promis proteste stradale până la următoarea şedinţă a Sinodului, programată în toamnă. aceştia au reuşit să strângă însă peste 4.000 de semnături din toată lumea, de susţinere a mitropolitului, la o scrisoare deschisă înaintată Patriarhiei.
Mai mult decât atât, preoții Cosmin Pleșa și Mihai Pop, singurii clerici ortodocși care au participat la manifestaţiile organizate de enoriaşii timişoreni, au primit avertizări scrise din partea Arhiepiscopiei Timișoarei. Lor li se atrage atenţia că au încălcat statutul Bisericii Ortodoxe Române, pentru că au participat la acțiunile de protest din fața Catedralei Mitropolitane, unde ar fi făcut acuzații "nefondate, eronate și calomnioase" despre înalți prelați din arhiepiscopie. Cei doi preoți spun însă că hârtiile nu îi impresionează și că vor continua să participle la acţiunile credincioşilor.