Evenimentul Zilei > Actualitate > Un „Nemescu“ al literaturii
Un „Nemescu“ al literaturii

Un „Nemescu“ al literaturii

Un Premiu al Academiei este acordat astăzi, post-mortem, scriitorului Sorin Stoica.

În aula Academiei Române are loc astăzi, de la ora 11.00, ceremonia de înmânare a Premiilor Academiei Române pe anul 2005, în cadrul adunării generale a membrilor instituţiei.

Scriitorului Sorin Stoica, care a
murit la sfârşitul lui 2005, la vârsta de 27 de ani, i se acordă post-mortem premiul „Ion Creangă“ pentru volumul de proză „O limbă comună“.

Dispariţia lui Sorin Stoica,
bolnav de cancer, este la fel de regretată ca şi a regizorului Cristian Nemescu, decedat şi el tot la 27 de ani, anul trecut.

Premiul, pe care-l primeşte şi
Florina Ilis, va fi ridicat de mama autorului.

În domeniul filologiei şi literaturii,
sunt decernate şase premii, pentru că distincţia „Ion Luca Caragiale“ nu a mai fost acordată de membrii Secţiei de Filologie şi Literatură a Academiei.

PROZATOR TALENTAT


Sorin Stoica s-a născut în
judeţul Prahova, la Băneşti, şi a absolvit Falcultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării (FJSC), la Bucureşti. A urmat un masterat în Comunicare şi unul în Antropologie. A fost preparator asociat la catedra de Antropologie Culturală a FJSC. Lucra la o istorie orală a Muzeului Ţăranului Român, la o carte de povestiri şi la un studiu asupra troiţei din Burluşi ca obiect social total.

PREMII

Academia Română va decerna
astăzi 60 de premii, în 14 domenii, în valoare totală de 120.000 lei. Fiecare premiu valorează 2.000 de lei: şase în domeniul filologiei şi literaturii, opt în domeniul ştiinţelor istorice şi arheologie, patru în domeniul ştiinţelor matematice, patru în domeniul ştiinţelor fizice ş.a.m.d. Premiile în domeniul filologiei şi literaturii sunt următoarele:

1.
Premiul „Timotei Cipariu“:
„Gramatica Limbii Române“, autor colectiv

2.
Premiul „Bogdan Petriceicu Hasdeu“: „Dicţionarul Ortografic, Ortoepic şi Morfologic al Limbii Române“, autor colectiv

3.
Premiul „Mihai Eminescu“: „Circul domestic“, de Claudiu Komartin

4.
Premiul „Ion Luca Caragiale“: Nu se acordă

5.
Premiul „Titu Maiorescu“: „Sorin Titel – Opere“ (autor: Cristina Balinte) şi „Ştefan Bănulescu – Opere“ (autor: Oana Soare)

6.
Premiul „Ion Creangă“:
„Cruciada copiilor“, de Florina Ilis şi „O limbă comună“, de Sorin Stoica

7.
Premiul „Lucian Blaga“:
„Mircea Eliade – un prizonier al Istoriei“, de Florin Ţurcanu, şi „Istoria literaturii române contemporane“, de Alex Ştefănescu.

Premiul „Aristizza
Romanescu“, pentru artele spectacolului, va fi decernat cunoscutului regizor Alexa Visarion. (Doinel Tronaru)