„Domnule Stelian Tănase,
Mă îngrijorați.
În fiecare lună plătesc câte patru lei, taxă pentru postul public de televiziune. Din ce spune lumea, s-ar părea că banii ăștia sunt pentru a vă fi asigurată existența, vouă, Televiziunii publice. În plus, răsfoind Constituția României, citesc la articolul 31 că TVR trebuie să informeze corect și să fie autonomă.
Eu nu mai înțeleg nimic. Deunăzi, auzeam că se fac presiuni la adresa Dumneavoastră…să faceți, să dregeți…presiuni din partea unor "băeți" de pe la Guvern. Și tot acum nu foarte multă vreme citeam cum ați oprit de la difuzare documentare și interviuri posibil deranjante pentru aceiași "băeți". Dar să spuneți acum că e unul care vă bruiază discuțiile, lider pesedist din CA-ul dumneavoastră, care mai este și purtător de vorbe al Guvernului, asta-i prea de tot. Cu o mână executați un jurnalist (iarăși, că așa vor "băeții"), pe Moise Guran, iar cu cealaltă vă ștergeți smiorcăiala de copil urechiat. Mie îmi sună toată treaba asta a escrocherie sentimentală. Fie vreți să vă credem un disident, asta ca să pregătiți imaginea unei așa zise independențe în pragul alegerilor prezidențiale, fie chiar sunteți pus pe făraș de "băeți" (cum se zvonește) iar acum, fără să mai aveți de pierdut ceva, dați din casă. Cred mai mult în prima variantă, ambele fiind mizerabile. Mă rog…din toată povestea asta rezultă că nu puteți scoate TVR din hazna, că este unul, Calotă, care conduce de fapt TVR, că dumneavoastră nu prea mai aveți ce face pe acolo dar că vă place scaunul pe care îl ocupați și, cel mai grav, că TVR este al unui partid.
Știți, Legea audiovizualului, articolul 6 spune că "sunt interzise ingerinţe de orice fel în conţinutul, forma sau modalităţile de prezentare a elementelor serviciilor media audiovizuale, din partea autorităţilor publice sau a oricăror persoane fizice sau juridice, române ori străine". Vă invit, domnule Tănase, să vă adresați CNA în sensul acestui articol, pentru a explica cu claritate ce se întâmplă în TVR și cum de alții, contrar legii, exercită presiuni asupra independenței televiziunii, dar și cum de aceștia reușesc în demersurile lor, peste capul dumneavoastră. În acest fel, CNA ar putea sesiza această situație Comisiilor pentru cultură din Senat și Camera Deputaților. Poate ar apărea și o comisie de anchetă.
Nu știu de ce am senzația că, fiind doar o făcătură menită să vă mențină poziția, nu o veți face. Asta impune rapid redactarea cu eleganță a demisiei dumneavoastră. Mai bine acum, când unii încă mai cred în dumneavoastră”.
Cu respect,
Valentin-Alexandru Jucan