Evenimentul Zilei > Actualitate > Un măr românesc la Shanghai
Un măr românesc la Shanghai

Un măr românesc la Shanghai

Greenpolis, pavilionul Bucureştiului la cea de-a 41-a ediţie a expoziţiei mondiale, care va avea loc luna viitoare, în China, are forma unui măr verde, din care s-a tăiat o felie.

Aproape 200 de ţări şi organizaţii internaţionale vor participa la Expoziţia Mondială de 184 de zile care se va deschide oficial la Shanghai, în China, pe 1 mai 2010. Aceasta va fi cea de-a 41-a expoziţie mondială. Prima a avut loc în anul 1851, la Londra.

Buget de 27 de milioane de lei

Este de aşteptat ca evenimentul din China să aibă un puternic mesaj ecologist, fie şi numai dacă ne gândim la genericul expoziţiei, „Better City, Better Life” (Un oraş mai bun, o viaţă mai bună) şi la cele cinci subteme: Amestecul multicultural în oraş, Prosperitatea economiei urbane, Inovaţia ştiinţei şi tehnologiei în oraş, Promovarea unor comunităţi urbane armonioase şi Interacţiunea oraş-sat.

Oficialii români văd în acest eveniment, pentru care au alocat 27 de milioane de lei (aproximativ 6,5 milioane de euro, din care 2,5 milioane pentru construirea pavilionului românesc şi 1,1 milioane pentru tehnica audio-video asigurată de românii de la Stage Expert), cel mai bun prilej de promovare a României în China, din 1990 încoace.

Şapte milioane de vizitatori

Pavilionul României, Greenopolis, se înscrie în această linie: construcţia, realizată în şase luni de o companie chineză (Shanghai Zhongyuan Construction Group), după un concept românesc al firmei M&C Strategy Development SRL, reprezintă un măr verde din care s-a tăiat o felie.

Comisarul român pentru expoziţii mondiale, Ferdinand Nagy, spune că pavilionul românesc, care are la dispoziţie o suprafaţă de 2.000 de metri pătraţi, „este cotat în primele 10”.

Construirea a durat şase luni şi a costat aproximativ 2,5 milioane de euro. Aflat în apropierea pavilioanelor Croaţiei, Austriei, Olandei şi Luxemburgului, „Mărul” are pe dinăuntru cinci niveluri.

Vizitatorii (organizatorii români mizează pe şapte milioane de persoane, dintre care cel puţin cinci milioane – chinezi) ar urma să găsească aici săli de expoziţii, panouri, ecrane multimedia, o sală de conferinţe, o scenă în jurul căreia pot sta 2.500 de spectatori şi, nu în ultimul rând, un restaurant cu specific românesc.

Sărmăluţe în limba chineză

Mâncărurile vor fi pregătite de patru bucătari români selectaţi de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, iar restaurantul va fi manageriat de o firmă locală. Cu alte cuvinte, cei care vor ajunge să ia masa în restaurantul din „Măr” vor mânca bucate româneşti, dar vor fi serviţi de personal chinez, care, teoretic, ar trebui să înveţe să pronunţe cuvinte precum sărmăluţe, mămăligă, ciorbă de burtă sau mititei.

Felia de măr desprinsă din corpul central include şi ea o sală multifuncţională, destinată forumurilor, conferinţelor, proiecţiilor şi expoziţiilor, o pajişte terasată şi un spaţiu de recreere şi de interacţiune.

Miza: pavilionul să rămână în picioare

România îşi propune, prin participarea la Expo2010, să se facă remarcată în spaţiul chinezesc pentru a mări exporturile (utilaje, vin etc.) şi pentru a atrage turişti şi investiţii, în special în energie, IT şi infrastructură – e remarcabil faptul că pavilionul românesc a fost construit de chinezi, de la zero, în doar şase luni.

În acest scop, prezenţa la Expo2010 va fi însoţită de o serie de forumuri economice (primul debutează pe 30 aprilie, în prezenţa ministrului economiei, Adriean Videanu).

Pentru Bucureşti este important, de asemenea, ca pavilionul să nu fie demolat după închiderea expoziţiei (31 octombrie 2010). Doar 47 de pavilioane sunt construcţii proprii ale participanţilor (20 dintre ele aparţin europenilor). De exemplu, la precedenta expoziţie mondială, cea de la Aichi, din Japonia (2005), România a avut un pavilion amenajat într-o structură deja existentă.

Dacă această clădire nu va fi demolată, atunci România va avea, în Shanghai, un sediu important al unui viitor centru de schimburi economice şi culturale, într-unul dintre cele mai interesante oraşe din lume din punct de vedere al afacerilor.

Zona Expoziţiei urmează să fie transformată într-un centru financiar şi rezidenţial. 

EVENIMENTE

„Ziua Naţională” a României – 29 iulie

Fiecare ţară participantă are dreptul la o „zi naţională” în cadrul Expoziţiei mondiale. Ziua României va fi pe 29 iulie şi se va termina cu un concert în sala din „Măr”, susţinut de Orchestra Naţională Radio, Corul de Copii Radio, Grigore Leşe şi Damian Drăghici.

La eveniment va fi prezent şi preşedintele Traian Băsescu. România va participa şi la o serie de evenimente organizate de Uniunea Europeană: Parada Multiculturală Europeană (9 mai), Festivalul Cinematografic European, Teatrul de Păpuşi European etc. 

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News