Evenimentul Zilei > International > Un italian din doi crede că Berlusconi trebuie să demisioneze
Un italian din doi crede că Berlusconi trebuie să demisioneze

Un italian din doi crede că Berlusconi trebuie să demisioneze

Unul din doi italieni crede că premierul italian Silvio Berlusconi ar trebui să demisioneze, ca urmare a scandalului în care este acuzat că ar fi întreţinut relaţii sexuale cu o prostituată minoră, arată un sondaj realizat săptămâna aceasta şi publicat azi de Corriere della Sera.

Potrivit sondajului, 49% dintre respondenţi consideră că premierul ar trebui să renunţe la funcţie, în vreme ce 45% cred că el ar trebui să continue în fruntea guvernului. Berlusconi este anchetat de procurorii din Milano, care îl suspectează că a întreţinut relaţii sexuale cu mai multe prostituate, printre care o minoră, marocana Karima El Mahroug, cunoscută sub numele de scenă Ruby.

Premierul, care neagă acuzaţiile şi îi acuză pe magistraţi că îl persecută, a reiterat ieri că nu intenţionează să se prezinte în faţa procurorilor pentru a oferi explicaţii oficiale.

Cifrele arată că scandalul, care a dominat dezbaterea publică din Italia în ultima săptămână, nu a modificat intenţia de vot a cetăţenilor. Prin urmare, Poporul Libertăţii, partidul lui Berlusconi, se menţine la 30% din intenţia de vot, scor înregistrat şi anul trecut.

Fără presiuni majore din partea electoratului, premierul trebuie totuşi să faţă confruntărilor politice, cu atât mai mult cu cât majoritatea sa parlamentară atârnă de un fir de păr. Fostul său aliat, preşedintele camerei inferioare a legislativului, Gianfranco Fini, i-a cerut zilele trecute demisia.

Apelul este susţinut, evident, de principala formaţiune a opoziţiei, Partidul Democrat (PD). Secretarul general al PD, Pierluigi Bersani, a declarat vineri că Italia trebuie să depăşească acest moment jenant, iar soluţia ar fi alegerile anticipate după demisia lui Berlusconi. Liderul PD a precizat că va aduce pe masa guvernului zece milioane de semnături ale simplilor cetăţeni care cer demisia lui Berlusconi.

Presa din Peninsulă a remarcat, sâmbătă, că problemele premierului i-ar putea aduce necazuri chiar în coaliţia de guvernare. Umberto Bossi, şeful partidului Liga Nordului, aliatul lui Silvio Berlusconi, i-a recomandat premierului să ia o pauză.

Bossi l-a sfătuit pe Berlusconi să „meargă într-un concediu de odihnă”. „De restul ne ocupăm noi”, a spus liderul partidului care militează pentru autonomia fiscală a regiunilor bogate din nordul ţării. Bossi a precizat că nu a cerut demisia prim-ministrului, „pentru că ştim cu toţii că el nu face acest lucru”.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: