Situaţia românilor din Italia, cu care aceştia se confruntă, în special, de la începutul acestui an, a atras şi atenţia europarlamentarilor. Primul membru italian al Parlamentului European care a venit în România pentru a dezbate problema este Alessandro Battilocchio. Mesajul acestui a fost că atâta timp cât românii au intenţia să muncească şi să trăiască corect, nu ar trebuie să aibă nicio problemă, în nicio ţară europeană.
În cadrul conferinţei "Situaţia critică a cetăţenilor români care locuiesc în Italia; soluţii pentru integrarea socială", organizată la iniţiativa deputatului Oana-Niculescu Mizil, la Palatul Parlamentului, au fost invitaţi reprezentanţi din PE, Parlamentul României, ministerul de Interne, mediul economic, precum şi ai organizaţiilor de romi, printre care Agenţia Naţională pentru Romi.
În contextul situaţiei care a ţinut ocupată, în ultima vreme, presa italiană, Battilocchio a menţionat că una dintre modalităţile prin intermediul cărora se poate reduce infracţionalitatea este atenţia mai mare acordată de la nivelul autorităţilor locale, până la cele centrale, referitor la integrararea străinilor în societatea italiană.
"Unul dintre obiective trebuie să fie legat de incluziune şi integrare. Indiferent de naţionalitate trebuie să fim uniţi. Nu trebuie uitat faptul că emigrarea reprezintă o oportunitate pentru pieţele europene de a se deschide şi de a fi mai active. Mobilitatea persoanelor, ca nucleu fundamental european, trebuie să fie perceput ca un avantaj care poate aduce beneficii societăţilor din ţările membre UE", a mai subliniat acesta.
Efectele discriminării, combătute prin măsuri sociale
Cu toate acestea, în contextul scandalului în cadrul căruia cetăţeniei de român i s-a atribuit calificativul de infractor, s-a conturat problema dificultăţii persoanelor emigrate, în special în momente de criză. În acest context, Battilocchio a subliniat că situaţia de la acest început de an din Italia a avut parte şi de influenţa mass media, prin care s-a accentuat fenomenul de reticenţă faţă de întreaga comunitate de români.
Europarlamentarul Alessandro Battilocchio, membru în Comisia pentru Dezvoltare a Parlamentului European şi în Partidului Socialist Italian, este de părere că una dintre soluţii este cea a instituirii de mecanisme de cooperare. Întrebat despre demersul anterior al autorităţilor italiene de a amprenta copiii din familiile de romi, acesta a precizat că "este o idioţenie. Mâinile copiilor ar trebui să se murdărească cu ciocolată, nu cu cerneala de la amprentare".
Prezente la eveniment, europarlamentarele Daciana Sârbu şi Rovana Plumb au afirmat că sunt necesare dezbateri între cele două ţări şi la nivel european pentru a încuraja incluziunea socială a persoanelor care emigrează. Una dintre propunerile Rovanei Plumb a fost de a institui un program de "schimb de experienţă între copii români şi cei italieni, astfel încât şi cei din Peninsulă să vadă cum trăiesc copii români, că le sunt respectate drepturile şi, prin urmare, trebuie să îi respecte şi când sunt în Italia".
Avantajele economice, punctul forte al relaţiilor bilaterale
Mai mulţi reprezentanţi ai mediului privat au adus în discuţie beneficiile, pentru ambele state, pe care îl oferă companiile italiene din România, precum şi cele româneşti din Peninsulă. Aportul la Produsul Intern Brut al ambelor ţări, ofertele de locuri de muncă create şi dialogul astfel creat, contribuie la un sprijin economic reciproc, important pentru ambele părţi.
Din punct de vedere al colaborării la nivelul organelor de forţă italiene şi Române, Marcel Isac, Comisar Şef în cadrul Centrului de Cooperare Poliţienească Internaţională, a adus în discuţie faptul că din anul 2006 şi până în prezent, 84 de ofiţeri români au sprijinit autorităţile italiene pentru a contribui la reducerea gradului de infracţionalitate în rândul comunităţii de români, iar în acest moment 24 de ofiţeri se află în Peninsulă pentru a continua aceste misiuni.
CARE SUNT, ÎN OPINIA VOASTRĂ, MĂSURILE CARE VOR REZOLVA PROBLEMELE ROMÂNILOR DIN ITALIA?