În România, trebuie să fie vreo duzină de oameni pe care îi cheamă Andrei Roşu. Unul dintre ei este actor, altul pleacă la Polul Nord să alerge într-un maraton extrem.
Când s-a lansat o telenovelă, pe Andrei alergătorul l-au sunat prietenii să îl felicite. Auziseră că are un rol, dar era tizul său în distribuţie.
"Poate, după ce mă întorc, o să îl sune pe el să îl felicite pentru maraton. Cine ştie?", spune Andrei Roşu. Are 33 de ani, aproape 34, un copil acasă şi o nevastă medaliată la schi. Îi place muzica, vrea să fie primul om care bate toba la pol, chiar dacă recunoaşte că e afon. A făcut parte din Gaz pe Foc, dar nu a apărut pe Atomic sau MTV la vremea când trupa era oarecum la modă. El făcea muzică pe calculator.
Săptămâna asta, aleargă în zilele pare. Marţi, joi, sâmbătă. Zice că aşa e mai bine. O zi da, una nu. La maratonul polar, va trebui să alerge 42 de kilometri şi 195 de metri la temperaturi ce pot varia între -20 şi -40 de grade Celsius. Joi dimineaţă, când am alergat împreună o parte din traseul obişnuit al lui Andrei, trebuie să fi fost vreo zero grade. Stă pe la Piaţa Victoriei, aşa că am coborât pe Bulevardul Aviatorilor şi am dat o tură parcului cu acelaşi nume, cu întoarcere pe Kiseleff.
Primul maratonist român la Polul Nord
"Eu sunt un friguros", recunoaşte Andrei. Nu i-a plăcut niciodată frigul, chiar dacă s-a născut în Braşov. "În schimb, mă simt bine când e foarte cald". Visul de a călători la pol îl poartă din copilărie, când citea cărţile lui Jules Verne. S-a înscris la maratonul polar relativ târziu. Nu ştia dacă poate rezista. Nici acum nu ştie, dar s-a antrenat într-un abator din Bucureşti, la -30 de grade şi spune că poate suporta, chiar dacă promoroaca i se aşterne instant pe faţă. Prima dată când a alergat 42,195 kilometri a fost acum câteva săptămâni, când a dat vreo şapte ture de Herăstrău.
De când se antrenează, adică de la 1 ianuarie, a dat jos cinci kilograme. Dar mănâncă de două ori mai mult decât înainte. De Crăciun, a mâncat şi prostii, a ciocnit un pahar, două, n+1. Dar au fost ultimele. Mi-a povestit toate astea în primul kilometru pe bulevardul Aviatorilor. El zâmbea, vorbea repede, eu încă rezistam.
Internetul - antrenor şi doctor
Când trecem pe Ion Mincu, strada din spatele parcului Kiseleff, Andrei îmi vorbeşte despre echipament. Pe scurt, la Polul Nord, trebuie să îţi acoperi orice bucăţică de piele. Dar nu numai frigul stă la pândă, ci şi soarele . Dacă nu ai ochelari speciali, ai cam păţit-o. Radiaţia este foarte puternică, zăpada contribuie şi ea din plin.
"Tot echipamentul are vreo cinci kilograme. Numai bine, am dat cinci jos, car cinci după mine". Aleargă în bocanci, ca să se obişnuiască. Traseul de la pol este un rond de patru kilometri în jurul punctului în care meridianele se "leagă" mănunchi. Aşadar, concurenţii vor fi nevoiţi să îl parcurgă de zece ori şi un pic. În acest timp, corpul se va chinui teribil să se adapteze temperaturii, bătăile inimi vor fi mai rare, iar frisoanele te pot trage pe dreapta.
În ediţia trecută a maratonului polar, câştigătorul a terminat cursa în patru ore jumătate. Un altul, o femeie cu o voinţă fantastică, a terminat în 13 ore. Nu a abandonat. Andrei nu se gândeşte atât de mult la corpul său - simte că este antrenat -, dar nu ştie ce se va petrece în mintea sa. "Gândeşte-te că peisajul este unul atât de monoton. Nu este ca prin oraşe, să vezi feţe, natură". Acum nu poate să îşi dea seama, dar, la pol, mintea îi poate juca feste. Aici, îţi spui că nu vei renunţa nici în ruptul capului. Acolo, voinţa ţi-ar putea părea ceva secundar, sau nici măcar.
Andrei nu are antrenor. "Tu ştii cel mai bine cum funcţionează, cum reacţionează corpul tău". A luat de pe internet sfaturi ale lui Valeriu Tomescu, antrenorul singurei românce care a reuşit să cucerească aurul la maratonul olimpic, Constantina Diţă. L-a sunat şi pe David Neacşu, alpinist român care, după Kilimanjaro, Everest, Mont Blanc sau Elbrus, a ajuns şi într-un masiv din Antarctica, pe care l-a cucerit în 2009, împreună cu Tulit Zsombor.
"Voi fi primul român care face asta"
Când dăm colţul parcului şi păşim pe Kiseleff, simt ceva greu în gambe. Mă uit la el şi văd un strop de transpiraţie pe frunte. "Când alergi mult, nu picioarele te dor cel mai tare. Apar dureri la care nu te aştepţi, pe la spate, la mâini...". Nu voiam să îmi spună asta.
Pentru participare şi alte mici cheltuieli, a plătit 11.000 de euro. Banii i-a primit de la 15-20 de sponsori. "Mă aşteptam să mă susţină cei care îşi fac reclamă cu aventuri, călătorii extreme. Nici vorbă". Unii i-au dat 500 de euro, alţii 1.000 şi a strâns banii. Andrei şi-a făcut şi un credit, pentru acoperire, doar lucrează la o bancă.
"Poate părea mult, dar altfel, o călătorie la Polul Nord e mult mai scumpă". Are dreptate. Dacă s-ar duce în afara concursului, l-ar costa peste 20.000 de euro. Va merge cu avionul la Copenhaga, de acolo la Oslo, apoi la Tromso, apoi pe o insulă norvegiană de la 80 de grade latitudine nordică. Un avion Antonov îl va duce la 89 de grade şi, în fine, un elicopter va ateriza cu el la Pol. "Am văzut că străinii ne privesc ciudat, nu avem o imagine deloc bună afară. Şi am zis: dacă particip aici, voi fi primul român care face asta. Iar dacă pun un steag românesc acolo, la Polul Nord, ştiu că am făcut ceva bun". Andrei a călătorit în peste 30 de ţări şi vrea să ajungă în alte 70. "Mi-am propus să ajung pe fiecare continent şi să văd cel puţin 100 de ţări. Până acum, obiectivul este realizat în proporţie de 30%", spune el pe blog.
Alergarea noastră se încheie tot acolo unde a început, la Muzeul Antipa. Eu mă prefac că nu am obosit, dar vorbesc cam cu întreruperi, el face fandări. Şi îmi lămureşte şi secretul stropului de transpiraţie: înainte de a se întâlni cu mine, mai alergase vreo oră.
Maratonul Polului Nord 2010 26 de concurenţi înscrişi, dintre care 11 britanici
Vedeta: Yen-Po Chen (23 de ani) - locul trei la Polar Challenge 2008, o cursă de 600 de kilometri (nu e greşeală de tipar). Al patrulea la cursa de 100 de mile din Himalaya.
La start, la 64 de ani Pariul: un jurnalist BBC, ajuns la 64 de ani, participă la maratonul din acest an. Paddy Clark nu a mai alergat 42.195 metri de 20 de ani, dar are un record personal fantastic: două ore şi 27 de minute. Recordul mondial este de 2:04. Recent, a participat la Maratonul Muntelui Everest. A abandonat din cauza răului de înălţime. Nu este însă cel mai în vârstă om care concurează la North Pole Marathon: în 2006, a luat startul o galeză în vârstă de 66 de ani.
Emoţie: la start se va afla şi un concurent orb. Britanicul Jamie Cuthbertson şi-a pierdut vederea într-o explozie, pe când lucra pentru British Army. El este un cunoscut alergător, participând la numeroase curse de distanţă, printre care şi cea de 150 de mile din Deşertul Gobi. Va alerga alături de un însoţitor, Alex Pavanello.
Anul trecut, temperatura a fost de -37 grade Celsius. Se aleargă pe gheaţa Oceanului Arctic
Site oficial şi sursă foto: npmarathon.com