Unul dintre misterele care au fascinat întotdeauna omenirea are în centru Atlantida, continentul dispărut. Pomenit prima dată de Platon, în scrierea sa, „Timaios și Critias”, a fost cunoscut și sub numele de Poseidonis și reprezenta o forță maritimă.

Poziționată dincolo de coloanele lui Hercule (strâmtoarea Gibraltar), Atlantida a fost locuită de oameni din toate cele patru rase, albă, roșie, galbenă și neagră. A dat naștere multor discuții, încă din Antichitate și mulți au încercat să dovedească existența ei.

Se spune, însă, că Platon a creat acest mit al Atlantidei, pentru a-și sprijin ideile politice din scrierile sale. Legenda spune că acest continent s-a scufundat În Oceanul Atlantic din cauză că zeii nu au mai acceptat corupția morală și decăderea spirituală a atlantienilor. La baza distrugerii ar fi stat un cutremur.

Inele uriașe ascunse sub mlaștini

Subiectul a fascinat în ultimii 2.000 de ani și multe persoane și-au făcut un scop în viață încercând să afle unde s-a scufundat Atlantida. Acum, n cercetător german folosește imagini din satelit pentru a căuta dovezi ale civilizațiilor pierdute în jurul Mediteranei. „În timp ce scanează o rezervație faunei sălbatice de pe coasta sudică a Spaniei, observă cu ajutorul Google Earth ceea ce crede că sunt inele uriașe ascunse sub mlaștinile nisipoase”, se spune în documentarul „Ce e pe Pământ”.

Omul de știință a observat structuri rectangulari mari în interiorul cercurilor, conform express.co.uk. Doctorul Kuhne a spus că una dintre forme avea 250 de metri, iar cealaltă era mult mai mare. „Este foarte interesat că cercetările au arătat existența a ceva sub această suprafață”, a spus Philip Reeder, doctor în geologie. Scanările realizate pe calculator nu au putut să ofere detalii despre ce reprezintă aceste sturcturi. Google Earth creează o imagine fantomă a acestui sit.  O serie de structuri circulare masive par a fi îngropate chiar în interiorul coastei spaniole.

Este o ficțiune filosofică

„Dacă structurile circulare sunt ascunse sub linia de coastă, atunci cine le-a construit? Pentru unii, primele indicii vin de la Platon?”, spune Reeder.

Doctorul Kuhne crede că Atlantida a fost o ficțiune filosofică având și elemente istorice. Aceste elemente istorice includ orașul Tartessos din epoca fierului și războiul popoarelor marine din epoca bronzului – despre care doctorul german crede că este ceea ce a fost descoperit în imaginile Google Earth.