Evenimentul Zilei > EVZ Special > Câteva DISPARIȚII CIUDATE. TRIUNGHIUL BERMUDELOR, Atlantida, NĂLUCIRI și SF
Câteva DISPARIȚII CIUDATE. TRIUNGHIUL BERMUDELOR, Atlantida, NĂLUCIRI și SF

Câteva DISPARIȚII CIUDATE. TRIUNGHIUL BERMUDELOR, Atlantida, NĂLUCIRI și SF

În urmă câțiva ani, cercetători de la Universitatea Sunderland au pretins că au dezlegat unul dintre cele mai mari mistere ale lumii, dispariţiile vapoarelor şi avioanelor în Triunghiul Bermudelor.

Ei au publicat în revista "Ştiinţă şi Viitor" un articol despre un fenomen ce se petrece în adâncurile siberiene. Au plecat de la vârtejurile imense de apă care se formează instantaneu, ca în cazul fenomenului crevaselor gheţarilor. "În mod obişnuit, vapoarele plutesc pe apă, iar masa de lichid pe care o dislocă este superioară propriei lor mase. Dar dacă apa este înlocuită de bule de gaz, nu se mai produce efectul de portanţă", a explicat Alan Judd, specialist în geologie marină, la Universitatea Sunderland.

Scufundare verticală

O reconstituire a fenomenului, în laborator, le-ar fi confirmat ipoteza că o concentraţie mare de metan formează o "gaură" sub nava care până atunci a plutit pe apă şi se scufundă vertical, instantaneu, fără ca echipajul să poată face ceva. Acelaşi fenomen, au susținut ei, este valabil şi pentru avioane. O concentraţie mare de metan în aer poate provoca turbulenţe atmosferice, perturbând zborurile avioanelor care trec deasupra, ajungând tot pe fundul oceanului. Aşa explicau specialiştii de la Universitatea Sunderland  dispariţiile misterioase ale vapoarelor şi avioanelor din Triunghiul Bermudelor.

Acul busolei lui Columb

Numai că se pare că specialiștii noștri s-au ocupat de năzăriri. Potrivit cercetătorilor serioși numărul statistic al accidentelor din Triunghiul Bermudelor nu depășește pe cel din alte zone ale Pământului.

Primul care a observat ceva straniu în ceea ce azi numim Triunghiul Bermudelor, cuprins între coasta Floridei, nord-estul insulelor Bermude și Antile, a fost Cristofor Columb, care nota în jurnalul său că acul busolei o ia razna în această zonă, iar el și echipajul erau uimiți de întinderile unde apa nu era adâncă, dar nu exista niciun pământ în apropiere.

 

Începutul legendei

Legenda a început când, în 5 decembrie 1945, un grup de cinci bombardiere americane, cunoscut în istorie ca "Zborul 19", a dispărut fără urmă, iar niciunul dintre membrii echipajelor nu a fost găsit vreodată. Ceea ce a făcut ca evenimentul să ia proporții de poveste a fost faptul că aeronava trimisă în recunoaștere a dispărut și ea fără urmă.

Avioanele “Zborului 19” au ajuns în largul coastei Floridei, unde o furtună puternică a lovit din senin. "Nu ştiu unde ne aflăm. Busolele pe care le am nu mai funcţionează, pentru că încerc să caut Fort Lauderdale şi nu reuşesc", transmitea prin staţia radio locotenentul Charles C.Taylor, comandantul “Zborului 19”. La scurt timp după receptarea acestui mesaj, controlorii de trafic aerian pierdeau definitiv legătura cu echipajul celor cinci aeronave.

În urma acestui incident, E.V.W. Jones scria pentru prima dată despre pierderi de vase și avioane în  "Triunghiul Diavolului", pentru Associated Press, în 1951.

Acest nume fost din nou pomenit în 1952, într-un articol din revista Fate, de George X. Sand, care descria mai multe "dispariții marine ciudate".

Vincent Geddis a vorbit prima dată despre "Mortalul triunghi al Bermudelor" ("The Deadly Bermuda Triangle") într-un articol din revista Argosy, specializată în SF, din 1964. După aceea, "Triunghiul Bermudelor" a intrat în legendă. După unii pasionați de fenomen, misterul ar data din timpul lui Columb, iar estimările variază între 200 și 1 000 de incidente în ultimii 500 de ani. Howard Rosenberg susținea că, în 1973, Paza de Coastă SUA a răspuns la peste 8.000 de cereri de ajutor în zonă și că peste 50 vase și 20 avioane s-au scufundat în Triunghiul Bermudelor în ultimul secol.

De la extratereștri la a patra dimensiune

Extratereștri malefici, cristale reziduale din Atlantida, oameni răi cu aparate antigravitaționale, vortexuri către o a patra dimensiune sunt ipotezele favorite ale scriitorilor de proză fantastică. Câmpuri magnetice ciudate și exploziile de gaz metan provenit de pe fundul oceanului sunt explicațiile preferate de unii savanți. Furtuni, uragane, tsunami, cutremure, valuri mari, curenți, ghinion, pirați, încărcături explozive, navigatori incompetenți și alte cauze umane și naturale sunt explicațiile date de investigatorii mai puțin pregătiți.

Unii uită că în Triunghiul Bermudelor, pe pe insula Andros din Bahamas, SUA au Centrul Atlantic de Evaluări și Teste Submarine. Pasionații de SF nu cred că SUA testează acolo diferite nave și submarine, ci că este vorba de ceva mai mult decât un centru de testare.

În oglindă cu Triunghiul Dragonului

În punctul opus de pe globul pământesc, în partea estică a pământului, se găsește Triunghiul Dragonului, care se află între insula Guam, insula Taiwan și insulele Japoniei de Nord. Acesta mai este numit și Triunghiul Bermudelor din Pacific. Ceea ce este ciudat e faptul că ambele regiuni se caracterizează prin coordonate geografice similare, de parcă pozițiile lor s-ar reflecta una pe alta, precum într-o oglindă, iar în aceste zone dispar vapoare și avioane.

 

Să fie deasupra Atlantidei?

 

În anul 2001 oamenii de știință Paul Weinzweig și Pauline Zalitzki au încercat să rezolve misterul Triunghiului Bermudelor. Însă, ei au  au descoperit un oraș antic, care se află pe fundul oceanului. În interiorul orașului au fost găsite numeroase structuri piramidale, ele fiind de diferite dimensiuni, unele extrem de mari și altele mai mici. În plus, mulți consideră că acel oraș este Atlantida.

Misterul Triunghiului Bermudelor nu trebuie și nu va fi elucidat niciodată, căci ce am fi noi oamenii fără mistere?