Un asasin face carieră

Un asasin face carieră

Un criminal în serie cuceritor face ordine, în felul lui, într-un serial controversat, care nu încetează să fascineze: „Dexter”.

Începând de luni, 30 martie, la Pro TV descinde un criminal în serie. Unul ceva mai special, care nu omoară de dragul crimei, ci ca să facă dreptate acolo unde justiţia nu şi-a făcut treaba cum trebuie. Dexter Morgan, interpretat de Michael C. Hall, este un angajat model al poliţiei din Miami. În timpul liber, ucide cu sânge rece, dar nu la voia întâmplării.

Meseria pe care o practică zi de zi îi oferă alibiul perfect, dar, mai ales, tertipurile necesare pentru a scăpa de urmăritori. Violenţa de care dă dovadă în acţiunile sale îşi are rădăcinile într-o traumă suferită în copilărie.

Controverse aprinse

Ne puteți urmări și pe Google News

Serialul s-a bucurat de un succes uriaş în Statele Unite, dar, în acelaşi timp, a stârnit şi controverse referitoare la conţinutul şi modul în care a fost promovat. Organizaţiile civice au protestat, susţinând că telespectatorii sunt „constrânşi să empatizeze cu un criminal în serie”. Nici campania „neconvenţională” desfăşurată în Marea Britanie nu a fost iertată. Unii oameni s-au trezit cu sms-uri precum : „Salut! Mă îndrept spre Marea Britanie mai repede decât ai crede. Dexter”.

Două Premii Emmy

Mulţi dintre cei care au aruncat cu pietre în „Dexter” au ajuns însă să-l aprecieze înainte chiar de finalizarea primului sezon.

Criticul Brian Lowry, de exemplu, cel care semnase una dintre cele mai înverşunate recenzii la adresa serialului, şi-a schimbat părerea după ce a urmărit câteva episoade. Ultimul episod al primului sezon a stabilit şi un record de audienţă pentru canalul Showtime, după ce a adunat în faţa micilor ecrane 1,51 milioane de telespectatori.

Producţia a primit două prestigioase Premii Emmy, din cele opt nominalizări, şi alte patru nominalizări la Globul de Aur. Scenariul alert, personajele foarte bine conturate şi, nu în ultimul rând, farmecul „criminal” al lui Michael C. Hall au contribuit la atragerea publicului numeros şi a criticilor favorabile, în ciuda subiectului scandalos.

CONEXIUNI

Serialul ca inspiraţie letală

Chiar dacă pare incredibil, au fost făcute conexiuni între serialul „Dexter” şi un caz de crimă încă neelucidat. În decembrie 2008, scenaristul Mark Twitchell a fost acuzat de uciderea lui John Altinger. Anchetatorul cazului a declarat că există informaţii care sugerează că ucigaşul se raportează la personajul Dexter Morgan ca la un idol.

LUNI, 23.15, PRO TV