În această lună se împlineşte un an de la primul caz de gripă porcină semnalat în lume. De atunci, virusul A/H1N1 a ucis peste 17.000 de oameni şi a îmbolnăvit alte sute de mii pe tot globul.
În primăvara anului 2009, în statul mexican Veracruz a fost declarat oficial primul focar de gripă porcină din lume, deşi suspiciunile privind o epidemie de gripă existau de câteva luni. După confirmarea oficială, autorităţile mexicane au decis întreruperea celor mai multe servicii publice şi private din capitala Mexicului, în încercarea disperată de a opri răspândirea virusului.
Acum, la un an de la primele cazuri, experţii estimează că ar putea urma un al treilea val de gripă, după ce în unele state din sudul Statelor Unite se remarcă o intensitate mai mare a virusului. România, unde pandemia a făcut 122 de morţi şi zeci de mii de îmbolăviri, se pregăteşte pentru un al treilea val din toamnă.
Virulenţa gripei noi, mai mică decât aşteptările
După o lună de la confirmarea epidemie în Mexic, în primăvara anului trecut, virusul a cuprins statele americane Texas şi California, extinzându-se în nord-estul Statelor Unite. În Europa, primul caz de gripă a fost semnalat la Madrid în mai 2009. După o lună de la acest eveniment, Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi Centrul American pentru Controlul Bolilor au declarat că omenirea se confruntă cu o pandemie de gripă porcină.
Deşi experţii OMS estimau o agresivitate mai mare a viruslui A/H1N1, acest lucru nu s-a confirmat. Totuşi, la nivel mondial, pandemia de gripă porcină a ucis aproximativ 17.480 de oameni.
Zeci de mii de bolnavi în România, 122 de morţi
Pe regiuni, cele mai multe decese, peste 8.175, au fost raportate de Biroul Regional al OMS pentru America. La nivel mondial, pandemia a afectat 213 ţări. În acest moment, virusul se află într-o fază de declin în majoritatea zonelor.În ciuda acestei situaţii, experţii OMS continuă să menţină, la nivel mondial, cel mai mare grad de alertă şi anume şase. Motivul este intrarea în iarnă a emisferei sudice, ceea ce ar putea declanşa un nou val de îmbolnăviri.
Nici România nu a fost scutită de pandemia de gripă. Până acum, virusul a cauzat 7.000 de îmbolăviri (cazuri confirmate de laborator, numărul real fiind estimat la zeci de mii) şi a ucis 122 de români. Autorităţile de la noi se tem că un nou val de îmbolnăviri s-ar putea declanşa din toamna acestui an.
„Acum, în emisfera sudică se intră în iarnă. Dacă la ei se va reîntoarce gripa, s-ar putea să mai avem şi în România încă un val. Conform mai multor surse, virusul va fi mai blând, mai atenuat decât a fost în 2009”, declara recent pentru EVZ profesorul de epidemiologie Geza Molnar, consilier în Ministerul Sănătăţii.
17.480 de oameni au murit până acum în lume după ce au luat virusul pandemic. Acestea sunt cazurile confirmate în laborator, numărul real al deceselor fiind mai mare