UPDATE: Prefectul de Neamţ, Mihai Archip, l-a suspendat pe Vasile Pruteanu din funcţia de şef al CJ Neamț, ca urmare a demisiei acestuia din partidul în care se afla când a fost ales. Pruteanu a calificat ordinul drept un abuz, arătând că deocamdată, el nu a depus în scris nicio demisie din PDL.
El a arătat că a făcut doar o simplă declaraţie prin care a anunţat că va candida din partea USL la funcţia de preşedinte al CJ Neamţ, dar că abia apoi urma să parcurgă paşii legali, adică demisia din PDL, înscrierea în PNL şi apoi demisia din funcţia de preşedinte al CJ Neamţ. Acesta a spus că se gândește dacă nu e cazul să conteste demersul prefectului în instanță.
Democrat-liberalul Vasile Pruteanu a anunţat astăzi, într-o conferinţă de presă, că va candida la şefia CJ din partea USL. Pruteanu a precizat că se va înscrie în PNL, din care a plecat în anul 2007, odată cu înfiinţarea PLD.

"Îmi place această construcţie politică a USL şi voi candida la preşedinţia CJ din partea acesteia. Este singura cu care pot continua proiectele la CJ", a declarat Vasile Pruteanu, conform Agerpres. "Vor fi probabil acuzaţii de trădare, de traseism politic dar am avut un singur interes ca preşedinte al CJ Neamţ, acela al cetăţeanului. Am colaborat de-a lungul timpului cu cei din PNL, am reuşit patru ani de mandat de preşedinte să colaborez cu fiecare primar din judeţ. Nu am ţinut cont de culoarea politică. Nu m-am înscris încă în PNL dar voi face acest lucru în cursul zilei de astăzi. Restul, la timpul lor", a spus șeful CJ, într-o conferință de presă pe care a ținut-o la sediul PNL Neamț.

Pruteanu va fi validat drept candidat al USL la preşedinţia CJ Neamţ în congresul de pe 7 aprilie. "Mă bucur să îl am din nou lângă mine pe domnul Vasile Pruteanu. Pentru noi, pentru USL, în judeţ a fost o viaţă politică tensionată dar am găsit în Vasile Pruteanu un partener de dialog. El va fi candidatul USL la preşedinţia CJ Neamţ şi va fi validat la congresul din 7 aprilie. Deja am discutat de luni cu preşedintele Crin Antonescu şi şi-a dat acceptul", a declarat Dorinel Ursărescu, preşedintele organizaţiei PNL Neamţ.
Ioan Chelaru: "Dintr-un judeţ portocaliu intens, Neamţul va deveni unul roşu intens"
Vicepreşedintele PSD Ioan Chelaru, şef al filialei Neamţ, a salutat trecerea lui Vasile Pruteanu în barca USL. “Mişcarea preşedintelui CJ Neamţ este justificată ţinând cont de politica dezastruoasă dusă de PDL şi de rezultatele sondajelor care dau USL câştigător atât la nivelul ţării, cât şi în judeţul Neamţ. Trecerea lui Vasile Pruteanu este un câştig pentru USL. Dintr-un judeţ portocaliu intens, Neamţul va deveni unul roşu intens", a declarat Ioan Chelaru pentru evz.ro
Întrebat dacă l-ar primi în USL şi pe primarul municipiului Piatra Neamţ, Gheorghe Ştefan (Pinalti), Chelaru răspuns: “Din punctul meu de vedere, două compromisuri nu se pot face: primirea domnului Pinalti şi a lui Tărâţă (Culiţă Tărâţă, fost deput PSD, liderul UNPR Neamţ – n.r.).
Conform PSD Neamț, Pruteanu nu se duce la PNL ci mâna goală, căci ar urma să ia cu sine și 20 de primari.
Pruteanu, un om cu multe transferuri la activ
Spre deosebire de Sorin Frunzăverde, Vasile Pruteanu nu este la primul transfer. Și-a început cariera în PSD și a fost, în perioada 2000-2003, prefect al județului, în perioada în care prefecții erau membri de partid. După ce a fost schimbat din funcţie de Adrian Năstase, s-a înscris în PNL, pe listele căruia a câştigat un mandat de deputat în 2004. În 2007 a trecut la PLD, formațiunea înființată de Theodor Stolojan după excluderea din PNL. După fuziunea cu PD și formarea PDL, Pruteanu a candidat la CJ Neamţ, în 2008. 
Pinalti: Pruteanu s-a ascuns în USL de braţul legii
Președintele PDL Neamț, Gheorghe Ștefan, a pus trecerea lui Vasile Pruteanu la PNL pe seama faptului că acesta fusese declarat incompatibil de ANI. "Pinalti" a mai declarat că oricum Pruteanu nu ar mai fi fost nominalizat la un nou mandat la CJ de către PDL.
"Domnul Pruteanu a fost avertizat că nu va mai fi candidatul PDL la preşedinţia CJ Neamţ. Dânsul în sondajele prezentate de USL nu mai era câştigător. De asemenea şi în sondajele noastre nu mai era câştigătorul judeţului. Dânsul mai are şi o problemă gravă cu legea pentru că ANI a considerat că domnul Pruteanu este în conflict de interese şi fals în declaraţii. Pe data de 23 martie la Curtea de Apel Bacău i s-a respins cererea formulată în justiţie", a declarat Gheorghe Ştefan pentru mediafax.ro.
Liderul PDL Neamţ susţine că, potrivit legislaţiei privind conflictul de interese, Vasile Pruteanu, fost preşedinte al CJ Neamţ, nu va mai putea candida pentru această funcţie. "Probabil, acum, domnul Pruteanu îşi caută un culcuş în cadrul USL, datorită faptului că domnul Chelaru care este şi preşedinte al PSD Neamţ şi şeful Colegiului de avocaţi al Baroului Neamţ ar găsi o soluţie ca să scape de braţul lung şi drept al legii. (…) Potrivit legislaţiei privind conflictul de interese, domnul Pruteanu este incompatibil trei ani de zile. Deci, nici dreptul la această candidatură nu o va mai avea. (…) El, după ce a aflat din presa nemţeană că nu va mai fi candidatul PDL, a sărit repede în barca Opoziţiei", a mai spus Ştefan.
CLICK PE IMAGINE PENTRU A VEDEA GRAFICUL MAI MARE