Ultimul pamantean

Ultimul pamantean

Cat si cum ar putea supravietui un om care constata intr-o zi ca a ramas singurul locuitor al planetei?

Anul 2008 anunta un succes cinematografic deosebit pentru actorul american Will Smith, filmul „Sunt o legenda” in care joaca acesta fiind foarte bine primit de critici si de public. Interesul de care se bucura pelicula se datoreaza insa in special intrigii, situata undeva intre fantezie si cosmar, releva publicatia „Daily Mail”.

Personajul interpretat de Will Smith este un doctor care a ales sa ramana in New York-ul pustiit de un virus, pentru a gasi un antidot bolii. Filmul arata cum  isi petrece zilele - experimentele stiintifice, in ciuda alienarii care se instalase.

Pornind de la aceasta idee, cotidianul citat face o trecere in revista a problemelor de care s-ar lovi ultimul om de pe Pamant. In prima instanta, peisajul pare idilic. Totul este la picioarele lui. Poate sa faca tot ce isi doreste. Poate intra in orice magazin pentru a-si alege cele mai frumoase si mai scumpe haine. Poate chiar sa fie rege, dar apare o problema: regatul sau este pustiu.

Inapoi la vanatoare

Dincolo de acestea, singurul supravietuitor, un om prins pana deunazi in mrejele tehnologiei secolului XXI, trebuie sa se descurce intr-o lume in care nu ii mai este asigurat niciun serviciu. Apa nu mai curge la robinet, alimentarea cu energie electrica este sistata. Pentru a putea supravietui, un om are nevoie, in primul rand, de apa, mancare si un adapost.

Daca de adaposturi nu ar duce lipsa, avand acces la toate imobilele posibile, apa poate fi o problema. Astfel ca supravietuitorul ajunge sa se bazeze pe cea imbuteliata, considerata simbolul decadentei contemporane. In magazine poate gasi produse care sa-i potoleasca foamea, dar nu se mai pune problema hranei proaspete. Singura solutie ar fi sa iasa din oras si sa vaneze, o indeletnicire total straina majoritatii oamenilor lumii moderne.

Lumea fara noi

Scenariul acestui film aminteste de o carte publicata anul trecut de scriitorul Alan Weisman. In „Lumea fara noi”, autorul incearca sa schiteze un raspuns la intrebarea „ce s-ar intampla daca oamenii ar disparea brusc?”.

Autorul evidentiaza ca ar dura mult pana ca toate realizarile de pana acum ale omenirii sa inceapa sa se deterioreze. Totusi, incet-incet pe autostrazi va rasari iarba, iar padurea va cuceri marginile oraselor. Asezarile umane ar putea fi distruse usor prin foc. Un singur trasnet ar putea declansa un incendiu de proportii si nu va exista nicio brigada de pompieri care sa intervina pentru a-l stinge.

SINGUR PE LUME

Ultimul locuitor al planetei ar putea

sa-si umple casa cu cele mai mari comori, cu tablouri de Picasso si da Vinci, cu sculpturi de Rodin si Michelangelo. Pe masura ce trece timpul insa, el isi va da seama ca ii lipseste un lucru nepretuit, tovarasia unei alte fiinte umane, comenteaza „Daily Mail”.

Singura sa consolare ar putea fi prietenul etern al omului, cainele, desi nu este exclus ca, odata cu disparitia stapanilor, animalele de companie sa se salbaticeasca rapid. In aceasta situatie, scrie ziarul citat, supravietuitorul ar renunta probabil la toate comorile din lume de dragul unui singur prieten.

Ne puteți urmări și pe Google News