Steaua va întâlni, în turul doi preliminar al Ligii Europa, formaţia maghiară Ujpest Budapesta. Partida-tur se va disputa pe 16 iulie, în Ghencea, iar returul este programat la Budapesta, pe 23 iulie. Teoretic, „roş-albaştrii” au avut ghinion la tragerea la sorţi, deoarece întâlnesc o echipă cu o carte de vizită impresionantă, cu mult peste celelalte posibile adversare – care reprezintă ţări minuscule, gen San Marino sau Andorra.

Totuşi, Tibor Moldovan, ultimul jucător român care a jucat pentru Ujpest în 2008, şi Sorin Botiş, actual component al grupării Zalaegerszeg, le-au transmis ste liştilor să nu-şi facă probleme, deoarece din Ujpest a mai rămas doar numele. Ujpest n-a mai câştigat campionatul Ungariei din 1998, iar Cupa – din 2002, neavând rezultate notabile în cupele europene. În turul întâi preliminar din Cupa UEFA (sezonul 2006/2007), Ujpest a fost umilită de Vaduz, din Liechtenstein, cu 4-0, chiar la Budapesta!

„Nu-mi fac griji că Steaua nu se califică”

De-a lungul anilor, la Ujpest au jucat opt fotbalişti români: Sorin Cigan, Dănuţ Colesnius, Dănuţ Frunză, Attila Piroşka, Ion Roşu, Ioan Toth, Ioan Varga şi Tibor Moldovan. Ultimul a evoluat pentru gruparea din capitala Ungariei în returul campionatului 2007/2008, astfel că ştie cel mai bine nivelul actual al echipei.
 
„Steaua e favorită. Acum sau făcut multe schimbări la Ujpest, a venit un antrenor scoţian, au readus jucători din Olanda şi din Bulgaria. Cei mai buni fotbalişti sunt mijlocaşii Gyorgy Şandor şi Tibor Tisza. Fanii lor sunt fanatici. Dar nu-mi fac griji că Steaua nu se califică. Nu ştiu dacă Ujpest ar rezista în Liga I”, ne-a declarat fostul atacant de la Dinamo. La Ujpest este legitimat şi Peter Simek, fost la Timişoara în mandatul lui Gică Hagi.

„Steaua e favorită, dar dacă e debandadă la club se poate întâmpla orice. Ujpest a ratat titlul pe final de campionat, jucătorii nu şi-au primit banii vreo cinci luni. A terminat campionatul pe locul doi”, ne-a declarat Sorin Botiş, de la Zalaegerszeg. „Suntem favoriţi, dar mă tem că jucătorii nu vor fi foarte concentraţi”, a spus Cristiano Bergodi, noul antrenor al Stelei. Gigi Becali s-a făcut din nou de râs: „N-am auzit de ei. N-am emoţii. Oare am voie să merg în Ungaria?”.

CARTE DE VIZITĂ

Ujpest Budapesta

Data înfiinţării: 16 iunie 1885
Culori: alb-violet
Stadion: „Szusza Ferenc” (13.501 locuri)
Antrenor: Willie McStay (Scoţia)
Vedete: Peter Kabat şi Tibor Tisza Palmares: 20 de titluri de campioană a Ungariei, 8 Cupe ale Ungariei, 2 Supercupe ale Ungariei, finalistă în Cupa Oraşelor Târguri (1969), semifinalistă în Cupa Campionilor Europeni (1974), semifinalistă în Cupa Cupelor (1962).

REUNIRE

Ionel Colonel i-a aliniat pe „militari” la primul antrenament

Steliştii au revenit aseară la antrenamente după vacanţa de vară. În lipsa antrenorului Cristiano Bergodi, care va sosi în România astă-seară, „roşalbaştri” au primit indicaţii de la Ionel Colonel, preparatorul fizic adus de italian. Au absentat, motivat, Dorin Goian şi Antonio Semedo, ultimul fiind prezent duminică la nunta lui Tiago. Pleşan a fost trimis la echipa a doua. Nemotivat au lipsit Dayro Moreno şi Pedriel. Noutăţile Stelei sunt Ciprian Tătăruşanu, Daniel Bălan, Romeo Surdu, Ionuţ Rada şi Cosmin Vâtcă. Toţi aparţin Stelei, dar au fost împrumutaţi în sezonul trecut.


Foto: Răzvan Vălcăneanţu

„Ujpest nu vine dintr-un campionat slab, precum este cel al Maltei. Trebuie să decidem soarta calificării încă din primul meci, de la Bucureşti. Nu ştim prea multe despre adversar.”
Cristiano Bergodi, antrenor la Steaua