Evenimentul Zilei > Sport > UEFA începe lupta împotriva „blaturilor”
UEFA începe lupta împotriva „blaturilor”

UEFA începe lupta împotriva „blaturilor”

UEFA a acuzat, astăzi, echipa macedoneană FK Pobeda Prilep de aranjarea unei partide din preliminariile Ligii Campionilor, disputată în vara lui 2004 în compania echipei armene Pyunik Erevan, a anunţat organizaţia europeană, citată de Reuters.

Pyunik Erevan a câştigat dubla manşă din primul tur preliminar al Ligii Campionilor în faţa echipei macedonene cu scorul general de 4-2. Alături de clubul Pobeda, preşedintele grupării macedonene şi un membru al echipei au fost puşi sub acuzarea UEFA.

Cazul va fi adus în faţa Comisiei de Control şi Disciplină în 17 aprilie.

"Sunt câteva cazuri pe care le urmărim", a spus, ieri, secretarul general al UEFA, David Taylor într-o conferinţă de presă. În luna septembrie, UEFA a anunţat că analizează 10 meciuri din actualul sezon al Cupei UEFA şi 15 din sezonul trecut pentru modele neregulate de pariere, toate partidele disputându-se în tururile preliminare ale competiţiei.

UEFA va lansa o investigaţie asupra metodelor de pariere până la sfârşitul actualului sezon european. Programul va fi condus de experţi care vor studia neregulile din unele partide disputate în competiţiile europene.

"UEFA va înfiinţa acest sistem de detectare a fraudei în sectorul pariurilor în toată Europa, iar acesta va include monitorizarea a peste 27.000 de meciuri din prima şi a două divizie din fiecare asociaţie fotbalistică naţională", a spus Taylor. "Doar câteva partide ne-au creat probleme, însă suntem hotărâţi să eliminăm aceaste situaţii", a adăugat secretarul general al UEFA.

Preşedintele UEFA, francezul Michel Platini, a spus că aranjamentele din fotbalul european reprezintă un "risc serios la care se expune sportul".

"Prin acest sistem de avertizare vom afla ce pariuri sunt făcute", a spus Platini, avertizând că "voi fi extrem de ferm cu cei care înşeală. Nu pot să accept un jucător care tirşează, toţi care vor fi prinşi făcând acest lucru vor fi excluşi din fotbal pe viaţă".