UE tempereaza elanul kosovar

UE tempereaza elanul kosovar

Kosovo nu trebuie sa-si declare unilateral independenta inainte de a obtine sustinerea comunitatii internationale pentru o astfel de initiativa.

Acesta este mesajul transmis viitorului premier al provinciei sarbe, Hashim Thaci, de catre mai multi sefi ai diplomatiilor europene.

Ministrii de externe din statele membre UE s-au reunit ieri, la Bruxelles, iar inaintea convorbirilor oficiale unii dintre ei i-au solicitat lui Hashim Thaci sa dea dovada de responsabilitate, dupa ce acesta afirmase - intr-un interviu acordat cotidianului german „Frankfurter Allgemeine Zeitung” - ca autoritatile de la Pristina vor declara independenta Kosovo imediat dupa data de 10 decembrie.

„Thaci trebuie sa inteleaga diferenta dintre a fi un politician de opozitie si a fi un prim-ministru responsabil”, a avertizat seful diplomatiei suedeze, Carl Bildt, citat de AFP. „Nu cred ca provincia Kosovo vrea sa fie independenta de comunitatea internationala”, a mai spus Carl Bildt.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Vom face tot posibilul pentru a-i convinge pe kosovari sa nu recurga la declararea unilaterala a independentei fara sprijinul comunitatii internationale”, a promis omologul sau luxemburghez, Jean Asselborn.

Negocieri la Bruxelles

ONU le-a cerut oficialilor sarbi si liderilor politici din Kosovo sa ajunga la un acord in privinta viitorului statut al provinciei pana pe data de 10 decembrie. Sansele unei eventuale intelegeri sunt insa ca si inexistente, mai ales dupa ce partidul lui Hashim Thaci a castigat alegerile legislative si a promis electoratului un Kosovo independent.

Cele doua parti se vor intalni pentru o noua runda de negocieri astazi, la Bruxelles, in prezenta mediatorilor din Uniunea Europeana, Statele Unite si Rusia.

Mediatorul european Wolfgang Ischinger a sugerat ieri ca tratativele nu ar mai trebui sa continue dupa data de 10 decembrie, asa cum si-ar dori reprezentantii Rusiei.