UE ne numara zilele: 30, 29, 28 ...

UE ne numara zilele: 30, 29, 28 ...

Comisia Europeana ne mai da termen doar pana pe 9 noiembrie sa ne rezolvam problemele din agricultura.

Comisia Europeana a trimis ieri o scrisoare autoritatilor de la Bucuresti, prin care acestea sunt informate ca mai au timp pana pe 9 noiembrie pentru a remedia deficientele din sistemul platilor pentru agricultura.

Daca guvernantii nu se vor conforma, riscam reducerea provizorie cu 25% a subventiilor agricole de la bugetul comunitar. Pierderile cauzate de activarea clauzei de salvgardare se ridica la 100 de milioane de euro.

Romania poate impiedica aceasta decizie doar daca rezolva in termenul acordat de Comisie doua „teme” fundamentale care vizeaza sistemul de plati in agricultura.

„Romania are inca timp sa corecteze aceste lipsuri, insa, fiind vorba despre o situatie de urgenta, sunt necesare o serie de masuri rapide. (...) Avem datoria sa ne asiguram ca bugetul agricol este cheltuit intr-un mod corespunzator si ca nu se vor produce nereguli”, avertizeaza si comisarul Mariann Fischer Boel.

Comisarul Ludovic Orban, care a participat ieri la prezentarea raportului misiunii de audit din septembrie, ne-a declarat ca, in luarea unei decizii, CE se va baza exclusiv pe „situatia din teren”, dar ca raspunsul scris solicitat oficialilor romani din agricultura este obligatoriu.

CINSTE

Fentarea autoritatilor

Una dintre cele mai grave probleme constatate de CE este cea a „supradeclararii”. Mai multe persoane au declarat aceeasi suprafata de teren cu scopul de a primi fiecare subventie.

„Fentarea” autoritatilor e o meteahna mai veche a taranului roman. Conform unei stiri Mediafax de ieri, localnicii din zona Gurghiului cultiva terenuri situate langa lizierele populate de mistreti si ursi pentru a primi despagubiri de la Directia Silvica Mures.

SANCTIUNI

Clauza: mai putini bani Auditurile CE au confirmat „persistenta unor probleme grave in Romania”, se arata in comunicatul institutiei europene. Acestea sunt legate de programele informatice de introducere a rezultatelor controalelor efectuate la fata locului si de calculare a sumelor care urmeaza sa fie platite.

Deficiente au fost constatate si in privinta sistemului de identificare a parcelelor agricole, precum si in ceea ce priveste controalele, fie administrative sau efectuate la fata locului.

Ca masuri corective, comisarul european pe Agricultura Mariann Fischer Boel vrea sa propuna retinerea a 25% din ajutorul acordat Romaniei. Asta daca autoritatile romane nu confirma printr-un raspuns catre Bruxelles rezolvarea unor probleme punctuale.

Acestea sunt punerea la punct si testarea celor doua module informatice din IACS care mai au probleme, dar si verificarea acestora de catre un grup de experti independenti.

Daca nu se va incadra in termenul-limita de 30 de zile, o decizie ferma asupra Romaniei va fi luata in luna noiembrie a acestui an. Daca, in schimb, autoritatile de la Bucuresti vor rezolva problemele, in prima parte a anului 2008 va fi organizata o noua misiune de audit, care sa monitorizeze progresele. 

PROGRESE

Bulgaria are un sistem operational „Comisia nu va refuza plata subventiilor agricole pentru Bulgaria, sistemul acesteia fiind deja infiintat si operational”, se mai arata in informarea transmisa ieri presei.

Comisarul european pe Agricultura a precizat ca „Bulgaria a inregistrat progrese si a pus in aplicare Sistemul Integrat de Gestiune si Control. Desi persista o serie de lacune, acestea nu sunt semnificative. Pe langa aceasta, Bulgaria ne-a asigurat ca problemele care au ramas vor fi rectificate inainte de efectuarea primelor plati”.

Si in cazul Bulgariei, CE recomanda intensificarea controalelor la fata locului. Conform statisticilor, in Bulgaria, suprafata agricola eligibila (care ar putea beneficia de plati UE) este de aproximativ 2,5 milioane de hectare, in timp ce in Romania ajunge la 9 milioane de hectare.

CONTRACTE

Sistem de 7 milioane de euro inoperabil

Noul director al Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA), Dan Gherghelas, crede ca Romania va reusi sa se incadreze in termenul-limita. „Termenul trebuie respectat si atat. Depindem insa si de o serie de factori externi”, spune seful APIA.

In ceea ce priveste sistemul IACS, termenele stabilite prin contractele incheiate cu furnizorul de servicii - consortiul SIVECO - ABG Ster Project (Polonia) - sunt chiar mai stranse: modulul „calcul-autorizare plati” trebuie sa fie predat pe 20 octombrie, testat 10 zile si functional pana pe 30 octombrie.

Celalalt modul cu probleme, „controlul pe teren”, a fost predat cu deficiente, APIA a solicitat remedierea lor, ceea ce se va intampla in cateva zile. Pe sistemul IACS, autoritatile de la Bucuresti au platit 5,9 milioane de euro fara TVA (adica peste 7 milioane de euro).

„Cea mai mare nemultumire a CE este legata, cred, de nerespectarea termenelor la care ne-am angajat. Cat priveste situatia din Bulgaria, din informatiile pe care le avem, nici sistemul lor nu este gata”, spune Gherghelas.

SUSPICIUNI

Privatizarea Automobile Craiova, anchetata de UE

Privatizarea fabricii Automobile Craiova, cumparata recent de americanii de la Ford, va fi verificata la milimetru de Comisia Europeana (CE), motivul fiind acordarea unor ajutoare de stat ce nu au fost anuntate la Bruxelles de Romania.

CE a lansat, in aceste conditii, si procedura de incalcare a Tratatului comunitatii europene. Potrivit comisarului european pentru Concurenta, Neelie Kroes, se pare ca guvernantilor de la Bucuresti le-a „scapat” procedura notificarii Comisiei in legatura cu un posibil ajutor de stat.

CE suspecteaza statul roman ca in caietul de sarcini a pus conditii care au scazut valoarea de piata a companiei de la Craiova: mentinerea unui numar mare de locuri de munca si solicitarea unui nivel ridicat de investitii. O alta sursa de suspiciune invocata de oficialii UE este stergerea datoriilor pe care Automobile Craiova le avea la momentul preluarii.

Daca noul investitor a beneficiat de o anulare a datoriilor catre stat, in conditiile in care existenta acestora a impiedicat in mod vizibil un anumit numar de potentiali investitori sa prezinte o oferta, CE considera ca Ford a beneficiat de un ajutor de stat.

Premierul Calin Popescu-Tariceanu sustine insa ca introducerea unor conditii precum mentinerea actualilor angajati sau obtinerea unui nivel de productie de 300.000 de unitati pe an cu o investitie de 675 milioane de euro nu a facut decat sa sustina interesul Romaniei.

AVAS a anuntat ca asteapta notificarea CE, la care va raspunde in termenul legal de 30 de zile. Comisarul Ludovic Orban sustine ca autoritatile de la Bucuresti trebuie sa se grabeasca si sa raspunda Comisiei Europene. Altfel, analizarea acestei tranzactii ar putea dura pana la un an si jumatate. (Mihaela Dinca)

Ne puteți urmări și pe Google News