Evenimentul Zilei > Actualitate > UDMR Covasna: fara limba romana la Bacalaureat!

UDMR Covasna: fara limba romana la Bacalaureat!

Conducerea Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Covasna a propus ca elevii apartinand minoritatilor nationale sa poata sustina examenul de Bacalaureat in limba materna.

Propunerea a fost avansata la o dezbatere organizata marti seara de catre UDMR Covasna chiar de catre sefa ISJ Covasna, Keresztely Irma. Initiativa ei este sprijinita si de Marton Arpad, liderul grupului parlamentar UDMR din Camera Deputatilor, care a fost prezent la dezbaterea de marti.

„Nu este corect ca elevii maghiari sa aiba un examen in plus, ca numar (cel de limba si literatura materna, cu proba scrisa si orala – n.r.). Este o masura discriminatorie, care defavorizeaza elevul, pentru ca la calcularea mediei nu este indiferent daca se imparte la patru sau la sase, poate influenta negativ rezultatul.

De aceea, Comisia Consultativa a Inspectoratului propune ca elevii minoritatilor sa poata sustine Bacalaureatul in limba materna”, sustine Keresztely Irma. Asta ar insemna ca elevii apartinand minoritatilor nationale sa nu mai fie obligate sa sustina probele de examen la limba si literatura romana. „Prin asta s-ar reglementa numarul probelor. Asta nu exclude invatarea limbii romane la nivel superior”, adauga sefa ISJ Covasna.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.