Evenimentul Zilei > International > Ucrainenii se calcă în picioare pentru 200 $
Ucrainenii se calcă în picioare pentru 200 $

Ucrainenii se calcă în picioare pentru 200 $

Guvernul restituie populaţiei economiile pierdute la „CEC-ul“ sovietic.

Sute de mii de ucraineni stau ziele acestea la cozi interminabile pentru a-şi recupera o parte din banii depuşi la bănci înainte de destrămarea URSS, relatează AFP.

Păgubiţii aşteaptă ore întregi în faţa
filialelor băncii de stat ucrainene, iar în oraşul Zaporojia (sud-estul Ucrainei) s-a înregistrat deja un deces. Victima este un bătrân. „Se spune că l-a lăsat inima“, explică un poliţist. Pentru o sumă maximă de doar 1.000 de grivne (200 de dolari) de fiecare, ucrainenii scoşi din case de sărăcie s-au aşezat la coadă luni chiar la primele ore ale dimineţii.

Este şi cazul Ganei, o pensionară de 70 de ani. „Am împrumutat bani pentru a-mi înhuma soţul“, spune ea cu tristeţe. Acum, femeia trebuie să-şi plătească datoria, iar despăgubirile oferite de stat i-ar fi de mare folos. „Îşi bat joc de noi!“, acuză Gana, nemulţumită că autorităţile ucrainene au suspendat plăţile la Kiev, invocând probleme tehnice.

 Cu toate acestea, oamenii au refuzat să plece din faţa filialelor bancare şi au preferat să aştepte în frig. „Dacă mai târziu anulează programul prin care se acordă despăgubiri?“, a întrebat temă- toare o bătrână.

Sărăcie lucie


„Situaţia este aceeaşi în toată
capitala. Noi nu am primit listele cu persoanele pe care trebuie să le despăgubim şi nici banii necesari. Oamenii trăiesc în sărăcie, au nevoie de aceşti bani“, explică una dintre funcţionarele băncii. Ea pare să înţeleagă situaţia pensionarilor.
Aproape 30% din populaţia Ucrainei
trăieşte sub pragul sărăciei. Încă din campania electorală pentru alegerile legislative, actualul premier, Iulia Timoşenko, le-a promis alegătorilor că, dacă va ajunge la putere, le va restitui de la bugetul de stat o parte dintre economiile pierdute după ce URSS a încetat să mai existe.

Plăţile se efectuează începând de săptămâna trecută, mai exact de vineri. „Am nevoie de aceşti bani pentru a-mi cumpăra pantofi, îmi trebuie şi un palton“, spune, disperată, bătrâna Lidia Polişciuk, în vârstă de 81 de ani, care în tinereţe a lucrat pentru compania naţională de căi ferate.

RISCURI


Inflaţia ar putea scăpa de sub control


Valoarea depozitelor pierdute de
cetăţenii ucraineni este estimată de guvernul de la Kiev la aproximativ 128 de miliarde de grivne (25 de miliarde de dolari). Pentru despăgubirile promise de Timoşenko, executivul ar putea debloca anul acesta 4 miliarde de dolari, în condiţiile în care întregul buget se ridică la 47 miliarde de dolari. Însă această măsură riscă să arunce în aer inflaţia, ajunsă deja anul trecut la nivelul-record de 16,6%, susţin analiştii. „Asemenea metode pot destabiliza economia ucraineană şi genera hiperinflaţie“, avertizează analistul economic Anton Strucenevski, citat de Associated Press.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: