Evenimentul Zilei > International > Ucraina: Leonid Kucima scapă de urmărirea penală, în cazul asasinării unui jurnalist
Ucraina: Leonid Kucima scapă de urmărirea penală, în cazul asasinării unui jurnalist

Ucraina: Leonid Kucima scapă de urmărirea penală, în cazul asasinării unui jurnalist

Un tribunal din Kiev a suspendat, azi, urmărirea penală declanşată de Parchetul ucrainean împotriva fostului preşedinte Leonid Kucima, pentru presupusul său rol în cazul asasinării unui ziaristului de opoziţie, relatează agenţiile internaţionale de presă.

Tribunalul Pecerski a considerat ilegală urmărirea penală, începută în martie 2011, împotriva lui Leonid Kucima pentru abuz de putere.

Înregistrările audio, realizate în secret de Mikola Melnicenko, una din gărzile de corp ale lui Kucima în timpul preşedinţiei acestuia, au fost admise ca probă în acest dosar.

Parchetul ataşase casetele la dosar, în acest an, permiţând urmărirea penală contra ex-preşedintelui. În luna octombrie, Curtea Constituţională a Ucrainei a exclus însă înregistrările, motivând că nu pot fi reţinute ca probă, întrucât au fost realizate ilegal.
Asasinat la comandă

Un fost general de poliţie, Olexi Pukaci, este judecat cu uşile închise, din primăvară, pentru strangularea în anul 2000 a jurnalistului Gheorghi Gongadze, răpit de un grup de ofiţeri de interne. El a recunoscut faptele şi, în luna august, a menţionat numele lui Kucima printre comanditarii asasinatului, potrivit avocatului văduvei victimei.

Moartea jurnalistului Gheorghi Gongadze a provocat un scandal fără precedent în Ucraina. Fondator al publicaţiei electronice Ukrainskaia Pravda, bărbatul de 31 de ani a dispărut în 16 septembrie 2000 din Kiev. Cadavrul său decapitat a fost descoperit la scurt timp în pădurea Taraşcia, la 100 km de Kiev.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: