„Din calculele Ministerului Finantelor a reiesit ca influenta reducerii TVA la alimentele de baza asupra bugetului ar fi foarte mare”, a declarat Mariana Vizoli, director in minister. Declaratia i-a „aprins” pe producatori, care s-au aratat revoltati de faptul ca guvernul isi protejeaza veniturile in dauna consumatorilor.

„Romania aplica cel mai ridicat nivel al TVA la alimente (n.r. – 19%) din UE, dupa Danemarca, in Anglia taxa nu exista, in timp ce in Germania este de doar 4%. Asta in conditiile in care salariul minim la noi e de cateva ori mai mic decat in Vest”, a spus Sorin Minea, presedintele Federatiei Romali-menta.

Minea a dezvaluit ca in cadrul negocierilor privind reducerea TVA la alimente, unii reprezentanti ai Finantelor au propus ca printre produsele de lux sa se numere si ciocolata, care sa fie impozitata ca atare. Propunerea a fost respinsa in cele din urma.

Potrivit presedintelui Romalimenta, bugetul de stat ar avea oricum de castigat, chiar si de pe urma reducerii TVA, pentru ca tot mai multi producatori care lucreaza acum in zona pietei negre din industria alimentara – intre 10% si 60% – ar intra in legalitate.

Si Patronatul National al Viei si Vinului a cerut eliminarea accizei la vinurile spumante, in prezent de 34,05 euro pe hectolitru, care ar facilita investitiile producatorilor. „Acciza nu este aplicata pe un adaos de alcool, ci pe un proces de fermentare”, a spus Gheorghe.