Evenimentul Zilei > International > Conflictul Turcia-Israel. Oficialii de la Ankara ameninţă cu creşterea prezenţei în estul Mediteranei | VIDEO
Conflictul Turcia-Israel. Oficialii de la Ankara ameninţă cu creşterea prezenţei în estul Mediteranei | VIDEO

Conflictul Turcia-Israel. Oficialii de la Ankara ameninţă cu creşterea prezenţei în estul Mediteranei | VIDEO

Oficialii turci au declarat pentru Hurriyet Daily News că marina turcă îşi va întări prezenţa în estul Mării Meditaraneene, pentru a opri intimidările brutale ale Israelului.

Guvernul de la Ankara a decis să ia mai multe măsuri, după ce a fost publicat raportul Palmer al ONU, referitor la flotila pentru Gaza, în mai 2010.
Potrivit publicaţiei israeliene "Haaretz", un oficial turc ar fi declarat că estul Mediteranei nu va mai fi un loc unde forţele navale israeliene pot exersa fără nicio problemă metode de intimidare şi de atacare a vaselor civile.
Ca parte a acestui plan, navele turceşti vor creşte numărul şi frecvenţa patrulelor în zonă, cu o strategie mai "agresivă". Navele de război turceşti vor însoţi vasele civile care vor transporta ajutoare pentru palestinienii din Fâşia Gaza. Un alt obiectiv este acela de a asigura o navigaţie liberă în regiune, între Cipru şi Israel. Regiunea include zone unde Israelul şi Cipru cooperează în forări marine pentru petrol şi gaze.
În plus, premierul turc Recep Tayyip Erdogan i-a cerut ministrului de externe să-i organizeze o vizită în Fâşia Gaza în viitorul apropiat. "Ne gândim care ar fi cea mai bună perioadă pentru această vizită", a spus oficialul citat de publicaţia turcă."Scopul nostru principal este acela de a atrage atenţia întregii lumi asupra a ce se petrece în Gaza şi de a determina comunitatea internaţională să pună capăt unui embargo nedrept impus de Israel", a precizat acesta.
Relaţii la nivel inferior
Turcia a redus, ieri, relaţiile diplomatice cu Israelul până la nivelul de secretar doi, expulzându-l pe ambasadorul israelian împreună cu alţi diplomaţi importanţi, pentru că Israelul nu vrea să-şi ceară scuze pentru victimele provocate anul trecut în mai.
În plus, Ankara a anunţat alte cinci măsuri anti Israel, în semn de protest, avertizând că ar putea exisa şi alte acţiuni, relatează Hurryiet Daily News.
„Toţi diplomaţii cu rang superior celui de secretar doi, în primul rând ambasadorul, se vor întoarce în ţara lor, până miercuri”, a anunţat ministrul de externe, Ahmet DavutoÄŸlu, într-o conferinţă de presă.
Autorităţile turce consideră că raportul ONU a apărut mai întâi în presa americană înainte de a fi dat publicităţii oficial, pentru că aşa a dorit guvernul israelian, care a făcut demersuri ascunse în acest sens, pentru a limita spaţiul de manevră a celor două părţi în privinţa unei posibile reconcilieri.
Condiţia ca relaţiile diplomatice să fie reluate este ca Israelul să-şi ceară scuze pentru raid şi să ofere compensaţii familiilor victimelor de atunci.
Ambasadorul israelian la Ankara, Gaby Levy, al cărui mandat urma să se încheie la mijlocul lunii septembrie, se află deja în Israel şi nu se va mai întoarce în Turcia. Ankara îşi rechemase ambasadorul de la Tel Aviv, imediat după raidul asupra navei Mavi Marmara, în 31 mai 2010 şi un alt înalt diplomat turc se va întoarce acasă săptămâna viitoare, precizează sursa citată.
Relaţii istorice
Ultima dată când a avut loc un astfel de conflict diplomatic între Turcia şi Israel a fost în noiembrie 1980, după ce Ierusalimul unificat a fost proclamat capitala „eternă şi indivizibilă” a Israelului. Perioada rece a continuat până în decembrie 1991, când s-au făcut progrese în procesul de pace israeliano-palestinian, Turcia numindu-şi atunci câte un ambasador în fiecare dintre cele două state.
Turcia şi Israelul au semnat un acord militar important în 1996, atrăgându-şi nemulţumirea ţărilor arabe şi a Iranului, făcând din acesta un „parteneriat strategic”, precizează presa turcă. În primul program important, companiile israeliane au primit contracte de 700 milioane de dolari, pentru a moderniza 100 de avioane de luptă tuceşti F4 şi F5 şi pentru a vinde Turciei rachete şi echipamente electronice.
Davutoglu a mai spus, ieri, că Turcia nu recunoaşte blocada israeliană asupra Fâşiei Gaza şi vrea să ceară Curţii Internaţionale de Justiţie de la Haga să examineze blocada, aşa cum era ea impusă în 31 mai 2010. „În acest scop, intenţionăm să cerem Adunării Generale a ONU să acţioneze”, a spus diplomatul. Ankara va încerca să pună în practică o acţiune colectivă la ONU, pentru a cere Curţii Internaţionale de la Haga să decidă asupra legitimităţii blocadei.
Spriijin în instanţă

În fine, ministrul turc a mai anunţat că Turcia va sprijina acţiunile în instanţă ale familiilor victimelor turceşti sau străine din timpul raidului pe Mavi Marmara. Cetăţenii turci îşi pot căuta dreptatea la tribunalele locale în prima etapă. Una dintre victime era cetăţean american de origine turcă şi familia sa a început deja un proces în SUA.
„Scopul nostru nu este să înrăutăţim relaţiile istorice de prietenie dintre turci şi evrei, ci, din contră, cerem guvernului israelian să îşi corecteze greşelile, care nu se încadrează în relaţiile excepţionale”, susţine Davutoglu. „Nicio ţară nu este deasupra legii şi a sosit timpul ca Israelul să plătească pentru acţiunile sale ilegale. Acest preţ este, în primul rând, să fie privat de prietenia Turciei”, a mai explicat diplomatul de la Ankara.
Poziţia Israelului
Pe de altă parte, o sursă importantă din cabinetul premierului israelian, citată de cotidianul Haaretz, declară că soldaţii israelieni nu au intenţionat să-i ucidă pe activiştii de pe vasul turcesc şi regretă moartea lor, dar Israelul nu se va scuza pentru ceea ce s-a întâmplat.

Un membru israelian al echipei ce a redactat raportul Palmer al ONU, fost director general în Ministerul de Externe, Joseph Ciechanover, a susţinut, într-o declaraţie dată publicităţii ieri, că Israelul respinge teoria Comisiei care spune că Israelul a folosit forţa „excesiv şi iraţional”.

„Am furnizat comisiei dovezi legate de avertismentele repetate pe care le-au transmis navelor, legate de intenţiile Israelului. Comisia nu a luat în considerare aceste consideraţii detalii operaţionale, care au condus la atacul asupra navelor, inclusiv metodele folosite, necesare pentru a minimaliza riscurile,având în vedere că nava opunea rezistenţă”, explică oficialul israelian.
Măsuri de autoapărare
Ciechanover a mai comentat precizările din raport, în care se vorbeşte despre faptul că acvitiştii pro-palestinieni au fost îmnpuşcaţi de aproape şi în spate. „Este clar că a existat o ameninţare imediată a vieţilor lor şi, în aceste împrejurări, soldaţii israelieni au acţionat pentru a se apăra şi au răspuns rezonabil, restrictiv, cu arme neletale, când a fost posibil. Trebuie să luăm în considerare toate împrejurările în care a avut loc incidentul, complexitatea situaţiei, haosul creat în timpul luptelor”, a mai spus fostul diplomat. El a adăugat că în luptele faţă-n faţă care au avut loc pe vas, rănile făcute de la mică distanţă nu indică faptul că soldaţii israelieni ar fi greşit cu ceva.

Tratamentul aplicat activiştilor turci, după ce militarii israelieni au urcat la bord, a fost „rezonabil şi în conformitate cu standardele internaţionale”, susţine oficialul citat. Faptul că raportul Palmer s-a bazat şi pe declaraţiile unor pasageri aflaţi la bord, declaraţii din dosarul turcesc şi considerate dovezi ale ilegalităţii acţiunilor israeliene, este problematic şi rică serioase semne de întrebare asupra credibilităţiii unora dintre afirmaţii, mai spune Ciechanover.
Apelul ONU
Tot azi, secretarul general al ONU Ban Ki-moon a cerut Turciei şi Israelului să reia relaţiile diplomatice, după ce autorităţile de la Ankara au decis expulzarea ambasadorului izraelian.
De asemenea, Ban Ki-moon a cerut celor două state să implementeze recomandările şi concluziile raportului Palmer al ONU referitor la flotila ce dorea să spargă blocada, în mai 2010.

Ieri, Turcia a anunţat că întrerupe toate relaţiile militare cu Israelul, deoarece autorităţile israeliene refuză să-şi ceară scuze pentru incidentul din 2010, când în urma raidului asupra vasului turcesc (foto) au murit nouă activişti pro-palestinieni.


Gestul Turciei a venit la doar câteva ore după ce raportul ONU a precizat că raidul Israelului a fost "excesiv şi iraţional", dar şi Turcia este vinovată pentru că a organizat flotila şi a contribuit în acest fel la finalul nefericit.
Ban Ki-moon a mai spus că el încearcă de atunci să îmbunătăţească relaţiile bilaterale între cele două state. "Sper sincer ca Israelul şi Turcia să-şi îmbunătăţească relaţiile", a declarat Ban, în timpul primei sale vizite în Australia.
„Ambele ţări sunt foarte importante în regiune şi normalizarea relaţiilor dintre ele este un esenţială pentru rezolvarea situaţiei din Orientul Mijkociu, inclusiv pentur procesul de pace", a spus oficialul ONU, referindu-se la negocierea acordului de pace între Israel şi palestineni.
CITIŢI ŞI:

  • Turcia îngheaţă relaţiile diplomatice cu Israelul
  • Turcia ameninţă Israelul cu sancţiuni dacă nu îşi prezintă scuze pentru raidul din mai 2010
  • Turcia îl expulzează pe ambasadorul israelian la Ankara | VIDEO 

<iframe width="420" height="345" src="http://www.youtube.com/embed/B3y04uUEZLs" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: