„Suntem pe cale să învingem stânga radicală, să-i învingem pe marxiştii, pe anarhiştii, agitatorii şi cei care se dedau la jafuri”, a spus preşedintele Donald Trump în cadrul unei ceremonii care a avut loc în grădinile Casei Albe.

Departe de tonul traditional moderat ce se practică în cadrul alocuțiunilor prezidențiale cu ocazia „4th of July”, liderul republican a lansat un atac asupra presei, „care îşi acuză pe nedrept adversarii că sunt rasişti”.

„Cu cât minţiţi mai mult, cu cât calomniaţi (…) cu atât noi vom lucra pentru a spune adevărul şi vom câştiga”, a declarant liderul de la Casa Albă,  cu patru luni înaintea alegerilor prezidenţiale din Statele Unite.

Președintele American și-a îndreptat apoi tirul către China, de unde a plecat pandemia cu noul coronavirus.

Motiv pentru care China ar trebui „trasă la răspundere”, a estimat Trump.

Fidel mesajului pe care îl transmite de câteva zile, Donald Trump a minimalizat din nou semnificație creșterii importante a numărului de cazuri de infectări cu virusul SARS-CoV-2, creștere care a alarmat autorităţile medicale americane.

„Am făcut multe progrese. Strategia noastră funcţionează bine”, a spus Trump, exprimându-și convingerea că tratamentul şi / sau un vaccin vor fi probabil disponibile „cu mult înainte de sfârşitul anului”, scrie Boursorama.

Mai devreme în cursul zilei de sâmbătă, Florida anunţase un nou bilanţ record de contaminări, de 11.458 de cazuri în ultimele 24 de ore. Ca reacţie la amploarea crizei sanitare, primarul comitatului Miami-Wade, cel mai populat din ţară, cu aproape 2.7 milioane de locuitori, a decretat vineri seara interdicţie de circulaţie pe timpul nopţii începând cu ora 22:00. , scrie Agerpres.

Măsura „este menită să împiedice oamenii să se aventureze şi să stea cu prietenii în grupuri, ceea ce s-a dovedit a fi un factor de răspândire rapidă a virusului”, a spus primarul Carlos Gimenez.

Concertele şi artificiile au fost anulate în Atlanta şi Nashville. În oraşul texan Houston, focarul epidemiei din marele stat din sudul SUA, 4 iulie a fost sărbătorit online.

În pofida pandemiei, National Mall, imensa esplanadă din Washington unde se află muzee şi monumente oficiale, precum şi împrejurimile, au rămas deschise accesului publicului pentru un foc de artificii anunţat ca „monumental”.

Discursul prezidenţial virulent a fost urmat de o paradă aeriană a unor avioane din al doilea război mondial şi de un spectacol al escadrilei Blue Angels.

n plină dezbatere despre statuile dărâmate de manifestanţii anti-rasism, preşedintele Donald Trump a denunţat vineri seara, în cadrul unui eveniment la Muntele Rushmore dedicat Zilei Independenţei, „o campanie ce vizează ştergerea istoriei noastre, defăimarea eroilor noştri, suprimarea valorilor noastre şi îndoctrinarea copiilor noştri”.