Trei studenţi au descoperit o planetă

Trei studenţi au descoperit o planetă

O planetă cu masa de cinci ori mai mare decât a lui Jupiter şi care se învârteşte în jurul stelei sale în numai 2,5 zile terestre, a fost descoperită de trei studenţi, în cadrul unui proiect de cercetare, anunţă ştiinţa.info. Steaua este cea mai fierbinte descoperită până acum în jurul căreia orbitează o planetă atât de rapidă.

În urma observaţiilor, desfăşurate în Chile, s-a constatat că lumina uneia dintre stelele studiate descreşte în intensitate cu aproximativ 1%, într-un interval de timp de două ore, o dată la 2,5 zile.

Cercetătorii au confirmat că fenomenul are loc datorită unei planete ce trece prin faţa stelei, blocând o parte din lumina provenită de la aceasta.

Potrivit lui Ignas Snellen, supraveghetorul proiectului de cercetare, descoperirea a fost o surpriză: “De fapt, acest proiect a avut ca scop să înveţe studenţii cum să dezvolte algoritmi de căutare. La un moment dat, au venit în biroul meu şi mi-au arătat această lumină curbată. Am fost complet surprins!”.

Studenţii, Meta de Hoon, Remco van der Burg şi Francis Vuijsje sunt foarte entuziasmaţi de realizarea lor.

“Este fantastic nu pentru că s-a descoperit o planetă, ci pentru că s-a descoperit o planetă atât de neobişnuită precum aceasta; se dovedeşte a fi prima planetă descoperită care se roteşte atat de repede în jurul stelei sale, stea care este în acelaşi timp cea mai fierbinte găsită, în jurul căreia să orbiteze o planetă”, a spus Meta de Hoon.

“Computerul a avut nevoie de mai mult de o mie de ore pentru a efectua toate calculele”, a explicat şi Remco van der Burg.

Deşi planeta nou descoperită a fost botezată nu tocmai atrăgător (OGLE2-TR-L9b), tinerii sunt hotărâţi să o numească, între ei, ReMeFra-1, după cele trei prenume ale lor.

Planeta se află, faţă de steaua sa, la o distanţă de 4.500.000 kilometri, egală cu 3% din distanţa Pământ – Soare.

De asemenea, steaua respectivă este foarte fierbinte, cu o temperatură la suprafaţa ei de circa 7.000 grade Celsius, aproximativ cu 1.500 grade Celsius mai mult decât temperatura suprafeţei Soarelui.

Pentru mai multe informaţii, vizitaţi ştiinţa.info.

Ne puteți urmări și pe Google News