Evenimentul Zilei > Actualitate > Trei obiceiuri toxice care îți distrug ziua
Trei obiceiuri toxice care îți distrug ziua

Trei obiceiuri toxice care îți distrug ziua

Sună alarma. Te trezești cu greu și primul lucru pe care îl faci e să iei telefonul de pe noptieră?

Pierzi 5-10 minute cu notificările de pe Facebook sau mesajele de pe Whatsapp, apoi pornești lent spre baie? Psihologii spun că e cel mai prost mod de a-ți începe ziua și rețeta sigură pentru ca următoarele ore să fie un chin. 

În fiecare dimineață, prin rutinele pe care le formăm, ne creionăm modul în care se va desfășura ziua ce ni se deschide în față. 

Oamenii de succes au o rutină clară de la care nu abat nici în zilele săptămânii, nici în cele de week-end. 

Iată care sunt cele trei obiceiuri toxice care îți distrug ziua, și ce poți face pentru a combate oboseala, a te trezi plin de energie și a avea o zi productivă

Dormi cu telefonul pe noptieră

Dacă ultimul lucru pe care îl vezi înainte de a adormi e ecranul telefonului tău, creierul nu se poate odihni corespunzător.

Apoi, „când primul lucru pe care îl faci dimineața e să-ți verifici telefonul, e ca și cum ai invita 100 de străini guralivi la tine în dormitor înainte să fi făcut duș, să te fi spălat pe dinți sau să-ți fi aranjat părul.” În cartea sa,  „Gândește ca un călugăr”, Jay Shetty vorbește despre importanța primelor minute de după ce deschizi ochii.

Dincolo de potențialul pericol al undelor electromagnetice emise de telefon, dormitul cu telefonul lângă cap, mai ales dacă nu este dat pe silențios, îți menține creierul alert cu gândul la sarcini, conversații și notificări. Majoritatea oamenilor spun că nu pot renunța la telefon pentru că au nevoie de alarmă. Însă pentru alarmă există astăzi ceasuri digitale, pe care poți încărca sunete plăcute care să te trezească la primele ore.

Dacă e posibil, lasă telefonul pe modul avion – sau închis – pe hol sau în altă cameră cu cel puțin jumătate de ceas înainte de ora de culcare.

Alocă ultimele minute de dinainte de somn unei lecturi ușoare (romanele de suspans te vor menține alert) sau unei scurte meditații în care să te focusezi pe respirație și să enumeri câteva motive pentru care ești recunoscător. Astfel, vei adormi mai ușor, te vei trezi mai odihnit iar corpul tău îți va fi recunoscător.

Te trezești prea târziu

Pentru a câștiga câteva minute în plus de somn, îți setezi alarma cât mai târziu posibil. Apoi, te grăbești să te speli, să-ți bei cafeaua, alergi spre locul de muncă sau sari peste micul dejun. „Nu poți face lucruri însemnate și cu grijă dacă trebuie să te grăbești. Când îți începi dimineața cu multă presiune și mult stres, îți programezi corpul să opereze în același fel pentru tot restul zilei, fie că e vorba de discuții, întâlniri sau programări”. Cei mai de succes oameni de afaceri din lume au înțeles asta. Tim Cock, CEO-ul Apple își începe ziua la 3:45 dimineața, iar Michelle Obama la 4:30. Nu trebuie să te trezești cu noaptea în cap pentru a avea o zi mai productivă, dar dacă reușești să aloci în fiecare dimineață, înainte de a pleca de acasă, timp suficient pentru a face câteva exerciții fizice de înviorare, a-ți savura micul dejun, a face ordine și a medita, corpul se va pune în mișcare în ritmul său natural. Asta te face să te simți mai energic în restul zilei. Pune ceasul să sune cu jumătate de oră mai devreme în fiecare dimineață. Asta nu înseamnă să dormi mai puțin. 7-8 ore de somn pe noapte sunt obligatorii pentru sănătatea mentală. Străduiește-te să te culci cu 30 de minute mai devreme seara și să adormi, în general, la aceeași oră. Astfel, vei câștiga timp dimineața și îți vei forma o rutină pentru un somn sănătos.

Amâni sarcinile dificile

Cu toții avem tendința de a amâna momentul în care ne mobilizăm pentru a ne confrunta cu sarcinile neplăcute. Indiferent că vorbim de spălatul vaselor sau proiectele complexe de la birou, preferăm să le lăsăm pentru un moment ulterior când ne imaginăm că vom avea mai mult chef pentru ele. Însă e o greșeală care, în final, ne costă timp, ne provoacă stres și ne face să nu dăm randament. Dimineața e perioada naturală a zilei când corpul are cea mai mare cantitate de energie. Apucă-te de sarcinile dificile prima oară, și lasă pentru finalul zilei proiectele sau sarcinile ușor de rezolvat. Altfel, pe lângă faptul că se vor aduna, vei sta încontinuu stresat cu gândul la mormanul de activități neplăcute de care trebuie să te apuci, iar asta îți va provoca surmenajul fizic și emoțional.

Ziua bună se cunoaște de dimineața. Indiferent de cât de dificil ar fi uneori trezitul la primele ore sau de cât de încărcat este programul, rutinele sănătoase de dimineață au abilitatea de a crește nivelul de energie, de productivitate și de a schimba starea de spirit în care se desfășoară zilele noastre de lucru. 

*BIBLIOGRAFIE: Shetty Jay, Gândește ca un călugăr (Editura Litera, 2020)