Anuntul a fost facut astazi de guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu, la Forumul Financiar Sud-Est European.
"Pentru aceasta este foarte important ce se va intampla in urmatorii trei ani, pana in 2010, care ar trebui sa fie o perioada de consolidare, prin care sa se faca si ajustarile de preturi administrate care nu ar trebui sa fie amanate", a declarat Mugur Isarescu.
De asemenea, e important sa vedem si impactul efectului "Balassa-Samuelson", care este foarte greu de anticipat in acest moment.
Un alt element important este formarea pietei de capitaluri pe termen lung cu care suntem foarte intarziati.
Toate acestea ar trebui sa se faca in conditiile stabilitati cursului de schimb.
''De asemenea, trebuie sa terminam si cu reformele structurale, cu reforma pensiilor, trebuie construite infrastructuri'', a declarat guvernatorul BNR.
"Dupa aceasta perioada de trei ani, inflatia va trebui sa se consolideze sub 3%", a mai spus guvernatorul.
Isarescu a mentionat ca, in 2000, cand i-a anuntat presedintelui Comisiei Europene, Romano Prodi, in calitate de prim-ministru, tinta Romaniei de intrare in Uniunea Europeana in 2007, acesta era mai degraba neincrezator, dar acum "cifra asta biblica de sate ani a prins bine".
"Acum am propus o alta perioada de sapte ani pentru intrarea in zona euro si ni se spune sa fim mai ambitiosi. Acest lucru arata ca au mai multa incredere in noi decat inainte", a mentionat Isarescu.
Guvernatorul bancii centrale a mai spus ca trebuie bine chibzuit momentul intrarii in ERM2 (Exchange Rate Mechanism - mecanismul cursului de schimb), care este atat o "sala de asteptare" cat si o "sala de testare".
"Este foarte impornat cand intram in ERM II si sa nu stam prea mult pentru ca acesta ar fi un lucru nefericit", a precizat Isarescu.
Tarile membre ale Uniunii Europene din afara Zonei Euro trebuie sa participe cel putin doi ani in ERM2 inainte de a putea trece la moneda europeana.