Tratament cu ciocolată pentru inimă şi creier

Tratament cu ciocolată pentru inimă şi creier

Două bucăţi de ciocolată pe zi ajută sistemul cardiovascular să funcţioneze mai bine şi cresc buna dispoziţie.

Ciocolata amăruie, un produs cunoscut pentru beneficiile pe care le poate aduce sistemului cardiovascular, a început să fie tot mai pe gustul românilor. Nu întrece vânzările pe care le înregistrează ciocolata cu alune, cea cu stafide ori cea cu lapte, dar este pe un trend ascendent, spun reprezentanţii Cadbury România.

Nutriţioniştii încurajează consumul de ciocolată, indiferent dacă este amăruie sau cu lapte, însă, ca şi în cazul celorlalte produse cu cacao, îndeamnă la moderaţie. „Două pătrăţele de ciocolată pe zi nu vă pun sănătatea în pericol”, spune medicul nutriţionist Luana Sahian. Dacă aveţi un metabolism mai lent, este indicat să consumaţi ciocolată ocazional. Ciocolata de calitate se topeşte uşor pe limbă Exită totuşi o condiţie pentru ca efectul ciocolatei asupra sănătăţii să fie cel dorit: ea trebuie să conţină unt de cacao pur, şi nu grăsimi vegetale sau înlocuitori.

Pentru a alege o ciocolată de calitate, care conţine unt de cacao pur, este bine să învăţaţi cum se degustă acest produs. Cu o oră înainte de a gusta ciocolată, este bine să nu fumaţi, să nu consumaţi produse condimentate, băuturi alcoolice ori sucuri prea dulci. „O altă recomandare ar fi să mirosiţi ciocolata înainte să o puneţi în gură, să o ţineţi pe limbă până se topeşte uşor şi să o gustaţi doar dacă a fost ţinută la temperatura camerei. Când stă la frigider, ciocolata îşi pierde gustul”, sugerează Ionela Ghigheci, manager de calitate la Cadbury România.

Dacă urmaţi aceste sfaturi, aveţi toate şansele să devenţi degustători pricepuţi şi să puteţi diferenţia produsele de calitate de cele mai slabe.

Deşi conţine multe calorii, ciocolata consumată cu moderaţie poate aduce beneficii sănătăţii, datorită prafului de cacao pe care îl conţine. Acesta e bogat în flavonoli, compuşi sănătoşi, care se găsesc în număr mare şi în fructe, legume, ceai verde, în grapefruit sau în vinul roşu.

„Theobromina, de exemplu, un compus din ciocolată, este un cunoscut vasodilatator. Cofeina, un alt compus, stimulează sistemul nervos, iar salsolinolul creşte concentraţia de serotonină din creier şi produce plăcere”, explică medicul nutriţionist Luana Sahian.

Cea mai importantă componentă a ciocolatei este untul de cacao. El desăvârşeşte gustul tuturor ingredientelor şi conferă textură fină produselor. Specialiştii bucătari îl folosesc deseori pentru prepararea deserturilor. Dacă ciocolata nu conţine unt de cacao, ci grăsimi vegetale ori alţi echivalenţi de unt de cacao, beneficiile asupra sănătăţii vor fi inexistente.   Creşte speranţa de viaţă   Ciocolata neagră şi puţin amăruie este mult mai bună pentru sănătate decât cea albă, cu lapte, deoarece conţine polifenoli. Aceşti compuşi protejează inima şi luptă împotriva radicalilor liberi, care pot produce modificări ale ADN-ului.   Un studiu realizat de cercetătorii Şcolii de Sănătate Publică de la Harvard, făcut pe 8.000 de persoane trecute de 60 de ani, a arătat că aceia care mâncau ciocolată de trei ori pe lună trăiau mai mult cu un an, în comparaţie cu cei care nu consumau deloc ori mâncau prea multă.

Ne puteți urmări și pe Google News