Evenimentul Zilei > International > „Tranziția etnică” a cuprins Europa. Autohtonii vor deveni minoritari. România e pe listă
„Tranziția etnică” a cuprins Europa. Autohtonii vor deveni minoritari. România e pe listă

„Tranziția etnică” a cuprins Europa. Autohtonii vor deveni minoritari. România e pe listă

Europa întreagă este cuprinsă de un fenomen numit „tranziție etnică". Din cauza îmbătrânirii populației autohtone și a scăderii alarmante a numărului de nașteri, fluxurile mari de imigrație și numărul de nașteri mult mai mare din rândul noilor veniți ar putea face ca până la jumătatea secolului XXI raportul dintre majoritatea autohtonă și descendenții imigranților să se inverseze.

„În Franța, imigranții veniți în special din Maghreb i-ar putea depăși numeric pe autohtoni până în 2060. În România, Bulgaria și Ungaria, minoritățile rome ar putea deveni majorități pe la jumătatea secolului”, scrie ziarul italian Il Giornale, care tratează pe larg cazul Suediei, unde se petrece o revoluție etnică dramatică.

Cum va evolua Suedia din punct de vedere demografic

Kyösti Tarvainen, un cercetător finlandez de la Universitatea Aalto din Helsinki, a realizar recent o analiză demografică publicată în versiunea digitală a ziarului suedez Folkbladet. Analiza, care a generat ample dezbateri atât în ​​Scandinavia, cât și în străinătate, se referă la viitorul Suediei. Compoziția etnică a acestei țări, potrivit lui Tarvainen, va suferi schimbării profunde ca urmare a dinamicilor demografice și migratorii din ultimele decenii.


Spectacol fabulos pe cer! Nu ratați Luna Roz!


Suedezii vor deveni minoritari în propria țară

Colectând, examinând și interpretând date privind ratele de fertilitate în rândul suedezilor autohtoni și a locuitorilor de origine non-europeană și făcând o comparație cu estimările Oficiului Suedez de Statistică, Tarvainen a tras concluzii spectaculoase. El susține că 2065 va fi anul când rezidenții non-europeni (7.694.000) îi vor depăși numeric pe utohtonii suedezi (7.364.000).

Scenariul imaginat de Tarvainen nu este litera de lege. De altfel, autorul recunoaște că predicția sa se va adeveri cu condiția ca ritmurile actuale de imigrație să dureze- mai mult de 80 mii de cereri de azil din 2017 până în 2020 și aproximativ 475 de mii de intrări în aceeași perioadă. O altă condiție e legată de faptul că numărul de nașteri în rândul suedezilor este sub rata fertilității de înlocuire (2,1 copii pe femeie) încă din 1992.


Rușii au descoperit cum pot “mina cerul”. “Dronele kamikaze” au primit botezul focului


Cercetările cu privire la situația demografică din Suedia mai arată că 88% dintre imigranții care locuiesc în această țară sunt de origine non-europeană. Mai mult, unul din doi imigranți este musulmană. Până în 2100, însă, presupunând că modelul prognozat se păstrează, unul din doi locuitori ar putea fi musulman.
Temerile lui Tarvainen.

Riscurile schimbării raportului dintre autohtoni și nou-veniți

Suedia are o problemă cu funcționarea modelului său de integrare, care, de cel puțin un deceniu, pare să fi intrat într-o criză gravă. În Suedia se poartă de multă vreme un război sângeros între bande, în enclavele etnice ale noilor sosiți au loc periodic revolte. Și asta nu e tot, islamul radical pare să se fi înrădăcinat în țară, iar societăților paralele, marcate de șomaj și criminalitate, proliferează.

În opinia lui Tarvainen, riscurile sunt mari. Scăderea numerică a suedezilor „înseamnă societăți paralele, cu culturi și stiluri de viață paralele”. Mai mult, „imigranții care nu doresc să se asimileze vor crea multe probleme majorității populației”.

„Economia suedeză nu se va prăbuși”, spune cercetătorul, citând opiniile liniștitoare ale altor cercetători și analiști economici, dar repercusiunile negative asupra „încrederii și coeziunii sociale” vor fi inevitabile, notează ziarul italian Il Giornale.

UE, în pericol de dezintegrare. Lovitura fatală ar putea veni de la cea mai puternică țară

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.